Volledig scherm
© Shutterstock

Amper meldingen van illegale bomenkap in Breda

BREDA - In Breda zijn amper meldingen over illegale bomenkap. Sinds 2017 zijn er acht meldingen geweest, die de helft van de keren tot een herplantingsplicht hebben geleid. In slechts één geval is de dader van de kap bekend. 

Dat schrijft wethouder Greetje Bos aan de gemeenteraad, naar aanleiding van een motie van D66 en GroenLinks die vorig jaar unaniem door de raad is aangenomen. De partijen bepleitten in de motie een fermere aanpak van illegale bomenkap door het sanctiebeleid eventueel uit te breiden. 

Het beleid in Breda is nu zo dat als illegale kap wordt geconstateerd een herplantingsplicht kan worden opgelegd aan de dader of - als die niet bekend is - aan de grondeigenaar. Als herplanting om de een of andere reden niet mogelijk is, moet een financiële bijdrage worden betaald aan het bomenfonds. 

Daarnaast zou de gemeente nog een bestuurlijke boete kunnen opleggen. Invoeren van zo'n boete leidt tot tijdrovende procedures en levert verdere geen extra bijdrage aan de herplant, aldus de wethouder. Gezien de geringe omvang van het probleem acht ze het daarom niet nodig een extra sanctiemogelijkheid in te stellen.  

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda