Volledig scherm
Deze panden aan de Kapelstraat 2 en de Molenstraat 35 moeten plaatsmaken voor twaalf flats en drie handelsruimten. © Ton Wiggenraad

Ambitieuze bouwplannen voor het centrum van Baarle-Hertog

BAARLE-HERTOG - Het centrum van Baarle-Hertog gaat van uitzicht veranderen. In de Molenstraat, Kapelstraat en Klokkenstraat zijn er plannen voor de bouw van in totaal 46 appartementen en zeven handelsruimtes.

Het grootste project, tegenover de kerk, is dat van Haagen Project. Het omvat in de eerste fase 34 appartementen en vier winkels.

Haagen wil in een groot binnengebied tussen de Molenstraat (5, 7, 9, 11, 13 en 15) en Kapelstraat (5,7 en 9) de eerste fase bouwen. Er is ook een meer dan ruime ondergrondse parking gepland die volgens de huidige plannen deels onder de nieuwe wegen zou komen te liggen. Het project omvat ook een pleintje.

Veel vragen

Het openbaar onderzoek loopt nog maar het project van Haagen roept nu al vraagtekens op bij leden van de meerderheid en van de oppositie. ,,Er wordt duidelijk aangegeven dat dit fase één is en dat er daarna nog fasen zullen volgen, maar daar bestaat niet veel duidelijkheid over", zegt Ad Haneveer (CDK). ,,Het zijn dingen die we toch goed in de gaten moeten houden, zeker naar ontsluiting toe."

Ook oppositiepartij N-VA uit bedenkingen. ,,Het is positief dat de ruimte wordt benut", zegt Sophie van der Flaas. ,,Maar hoeveel appartementen komen er nog ? En wat met de afwatering?"

Schepen van Ruimtelijke Ordening Frans De Bont (Forum+) volgt de zaak uiteraard. De plannen zullen ook nog uitvoerig toegelicht worden in een commissie. ,,Er is voor het hele gebied een omvattende studie gemaakt", reageert de schepen. ,,Dit is nog maar een eerste stap. Wanneer de andere aanvragen zullen volgen, en hoeveel, is nog niet duidelijk. We zullen er in elk geval goed over waken, want het is een heel belangrijk project voor ons centrum, zo pal tegenover de kerk."

Voor vuurwerkperiode

Een beetje verderop, voor de panden Kapelstraat 2 en Molenstraat 35, heeft de bvba Lieve uit Baarle-Hertog een bouwaanvraag ingediend. De bvba wil op die plaats twaalf appartementen en drie handelsruimtes optrekken. 

,,Voor dat project hebben we al duidelijk aangegeven dat de afbraakwerken voor november uitgevoerd moeten zijn", benadrukt burgemeester Leo Van Tilburg (CDK). ,,Tegen dan breekt de drukke periode van de vuurwerkverkoop aan. Dan vermijden we best dat obstakels een deel van de straat innemen. We hebben bovendien de ontwikkelaar gevraagd om alles te laten verlopen langs de Kapelstraat en niet de Molenstraat."

Zowel bij de gemeente Baarle-Hertog als in Baarle-Nassau zijn momenteel gesprekken bezig om na de aanleg van de randweg het centrum aan te pakken. Daarover zijn nog geen details bekend.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7981 stemmen