Alle caravans Fort Oranje toch gesloopt

Naar nu blijkt zijn alle stacaravans die de gemeente Zundert op camping Fort Oranje in beheer had, gesloopt. Dit in tegenstelling tot eerdere toezeggingen van de gemeente dat zij de caravans voor de duur van de sluiting zou opslaan voor de eigenaar.

Woordvoerder Jan Engel van Fort Oranje is boos. ,,De gemeente heeft de rechtbank dus keihard voorgelogen om haar zin te krijgen. Onze eigendommen zijn gewoon vernietigd. Dit is ronduit misdadig.‘’ Engel beweert dat door de sloop van de caravans een schade van enkele miljoenen euro's wordt geleden. 

Honderden stacaravans

Direct na de overname  van de camping in juni vorig jaar begon de gemeente met het verwijderen van honderden stacaravans. Die werden opgetakeld en op diepladers afgevoerd naar een terrein dat gehuurd werd bij de firma Stolwerk in Breda. Eigenaar Cees Engel stapte naar de rechter om een eind aan het ontruimen van zijn camping te maken. 

Kort geding

In  het kort geding liet de advocaat van de gemeente Zundert weten dat alleen caravans met een waarde minder dan duizend euro gesloopt zouden worden. De rest zou opgeslagen worden en bewaard voor de eigenaar.  Mede op grond van die toezegging wees de rechter de eis van Engel om de verplaatsingen te verbieden af.

Engel heeft in het verleden meerdere malen de gemeente Zundert verzocht de stacaravans  te kunnen inspecteren, maar kreeg daarvoor geen toestemming. Na een nieuw verzoek werd recent duidelijk waarom: alle stacaravans zijn gesloopt en dus is er volgens de advocaat van de gemeente geen reden meer voor inspectie.  Waarom de gemeente Zundert, in tegenstelling tot wat ze eerder in het kort geding aangaf, is overgegaan tot de sloop van alle caravans is niet duidelijk. De gemeente Zundert kon gisteren geen antwoord geven op die vraag. 

Na de ontruiming van Fort Oranje woont nog slechts een handjevol mensen op het terrein. Ze kochten in het verleden niet alleen een stacaravan op de camping maar ook de grond eronder. Daardoor kan de gemeente hen niet van het terrein zetten. De gemeente voert nog altijd het beheer over de camping. Dat betekent dat er ook nog altijd beveiligers bij de poort staan. 

Juridische strijd gaat door 

Hoewel de camping zo goed als leeg is, is de strijd tussen eigenaar Cees Engel en de gemeente Zundert nog niet gestreden. Engel probeert via de rechter nog altijd zijn eigendom terug te krijgen en kondigde eerder al aan desnoods tot het Europese hof te gaan om zijn gelijk te halen. Tegelijkertijd probeert de gemeente Zundert de ontruimingskosten van ruim vijf miljoen euro op Engel te verhalen. Maar die weigert te betalen. 

De (betere) stacaravans van camping Fort Oranje zouden worden opgeslagen op een terrein bij Stolwerk in Breda, zei de gemeente Zundert eerder. Nu blijkt dat alle weggetakelde caravans zijn gesloopt.
Volledig scherm
De (betere) stacaravans van camping Fort Oranje zouden worden opgeslagen op een terrein bij Stolwerk in Breda, zei de gemeente Zundert eerder. Nu blijkt dat alle weggetakelde caravans zijn gesloopt. © Joyce van Belkom

In samenwerking met indebuurt Breda