Het parkeerterrein aan de Zandbergweg, aan de achterkant van de Albert Heijn. Daar mag de supermarkt niet meer lossen en laden.
Volledig scherm
Het parkeerterrein aan de Zandbergweg, aan de achterkant van de Albert Heijn. Daar mag de supermarkt niet meer lossen en laden. © Bn DeStem

Albert Heijn maakt bezwaar tegen vrachtwagenverbod

BREDA - De vestiging van Albert Heijn aan de Ginnekenweg in Breda maakt bezwaar tegen de afsluiting van de Zandbergweg voor vrachtverkeer die vanaf vandaag geldt. De winkel heeft aan de Zandbergweg een laad- en losplaats en ziet zich belemmerd in de bedrijfsvoering.

Albert Heijn zit aan de drukke Ginnekenweg behoorlijk in de knel. Jarenlang maakte de super gebruik van de laad- en losplaats aan de achterzijde, aan de Zandbergweg. Maar dat betekent dat de vrachtwagens van AH de smalle straat in en uit moeten rijden. Zeer tegen de zin van de wijkraad.
Begin 2018 nam de Bredase gemeenteraad een motie aan om het vrachtverkeer uit de straat te weren. De wijkraad voerde in oktober nog actie om die motie uitgevoerd te krijgen. Daags voor de actie maakte de gemeente bekend het vrachtwagenverbod gestand te doen. Maar met het bezwaar van Albert Heijn tegen een inrijverbod voor vrachtwagens op de Zandbergweg ontstaat een nieuwe situatie.

Laad- en losplaats

De gemeente laat weten vandaag toch de borden te plaatsen op de Ginnekenweg om vrachtverkeer te weren uit de Zandbergweg, lopende het bezwaar van de super. De gemeente zet door omdat inmiddels aan de voorzijde van AH aan de Ginnekenweg een laad- en losplaats is gemaakt.
“Met de plaatsing van de borden is een formele verkeersregel ingesteld. Als blijkt dat er overtredingen plaatsvinden wordt daar uiteraard handhaving op ingezet”, aldus een gemeentewoordvoerster, die zegt dat het bezwaar volgende maand wordt behandeld door de bezwarencommissie.

Magazijn


Assistent-manager Bart de Jong van Albert Heijn is er niet blij mee. “We hebben het magazijn aan de achterkant. Nu we aan de voorkant moeten lossen, betekent dit dat we met containers door de winkelentree moeten. Dat is logistiek niet handig en het betekent ook een onveilige situatie voor klanten en personeel.” Het is de bedoeling dat de supermarkt verbouwd gaat worden en het magazijn naar de voorkant verhuist. “Die verbouwing zit in de pijplijn, maar ik kan geen datum noemen.”
Voorzitter Marlous Fieret van de wijkraad is verheugd dat het verbod er nu eindelijk is. “Dit is natuurlijk fantastisch. We zullen er bij onze nieuwjaarsborrel volgende week op toosten. Het is natuurlijk wel een jaar geweest van veel beloven en uitstellen. De samenwerking met de gemeente kon beter. Om een voorbeeld te noemen: Albert Heijn werd bij nieuws altijd als eerste door de gemeente gebeld en een paar dagen later pas wij.”

Argusogen

Winkeliers op de Ginnekenweg kijken met argusogen toe. Albert Heijn mag tot 7 uur ‘s avonds laden en lossen en dat betekent inleveren van vijf parkeerplekken. “Laden en lossen tussen 7 en 12 uur in de ochtend, daar kan ik mee leven”, zegt eigenaar Tom Leussink van Wijnkoperij Henri Bloem. “Maar van 7 tot 7, daar ben ik niet blij mee.” Hij wil de kwestie binnenkort aan de orde brengen in een vergadering van de ondernemers.

In samenwerking met indebuurt Breda