Volledig scherm
De Draaiboom, wijk Heusdenhout in Breda. Bewoonster Lia Ernst en de afvalcoaches Pieter en Annabelle bij de plastic container, volgestort met restafval. © Palko Peeters

Afvalcoaches Breda: 'We gaan niet met het vingertje wijzen'

BREDA - 'Afvalcoach' staat er in stevige letters achterop de jas van de 36-jarige Pieter (*). Met onderin 'gemeente Breda'. Laat de functie duidelijk zijn. Vier afvalcoaches zijn sinds kort in de weer in de stad, het team breidt binnenkort uit naar acht. ,,We zijn er om te helpen, niet om met het vingertje te wijzen.''

Hup de auto in, lijst met meldingen mee en op weg. De wijken en buurten in. Pieter en de 23-jarige Annabelle (*) zaten in de bijstand en zijn sinds kort via de Participatiewet aan de slag als afvalcoach. 

Omschakeling

Een baan die gepaard gaat met een stevige training. Mensen aanspreken, adviseren en waar nodig trouble shooten. Want de omschakeling naar een nieuw systeem van afval scheiden vraagt wat van de burgers. Gft, plastic en papier/karton in aparte bakken of kliko's. Restafval in een zak naar de ondergrondse container. 

De angel zit vooral in de hoogbouw waar de bewoners het samen moeten doen in een containerruimte. De afvalcoaches gaan waar nodig huis aan huis in de flat, overleggen met de woningbouw, huismeester, vereniging van eigenaren om de mensen op sleeptouw te nemen.

Waardering

De afvalcoaches boeken al de eerste successen. Aan de Epelenberg werd tot voor kort nog weleens gedumpt bij de ondergrondse containers, het straatbeeld ziet er nu weer schoon uit, op een verdwaalde deken na. Containerruimtes onderin flats in Brabantpark, waar ze in een enkel geval last hadden van maden uit de restafvalzak, en Heusdenhout zien er weer schoon uit. 

Soms gaat het nog mis, zoals bij een flat aan de Draaiboom in Heusdenhout waar restafval in de container voor plastic is gedumpt. Het kan om ouderen gaan die niet met de zak restafval bij de ondergrondse container willen of kunnen komen. De afvalcoaches bemiddelen dan en zoeken hulp. 

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
De afvalcoaches op ronde in Brabantpark, op de Epelenberg, waar bij de ondergrondse containers een enkele keer nog wordt gedumpt. © Palko Peeters

De afvalcoaches doen goed werk en krijgen waardering, weet Cees van Bavel, hoofd Afvalservice. Milieuwethouder Paul de Beer (D66): ,,We zetten hier vol op in. Voor veel mensen is het wennen, anders inzamelen.'' Inmiddels is het inzamelsysteem bij 40 procent van de huishoudens (26.900 van de 80.000) ingevoerd. 

Eerste kwartaal 2018 moet VANG (van afval naar grondstof) geklaard zijn. Wijken in het zuiden van de stad zijn al over: Brabantpark, Heusdenhout, Blauwe Kei, IJpelaar, Overakker, Ginneken, Nieuw Wolfslaar, Ruitersbos. De dorpen Ulvenhout, Bavel en Teteringen inmiddels ook. 

Telefoontjes

Het dumpen van afval bij ondergrondse containers, zoals ook in Heuvel en Fellenoord, is hardnekkig. Dagelijks rijdt nu een team van Afvalservice en handhaving de hotspots langs. De Beer zegt er niet voor te schromen boetes uit te delen (van 99 euro). Intussen zijn 278 van de 468 ondergrondse containers voor restafval geplaatst. In de loop van dit jaar volgt mogelijk een burgerenquête naar de bevindingen. 

Afvalcoach Annabelle: ,,Het is belangrijk dat mensen ons als positief ervaren. We zijn er om te helpen. Niet om met het vingertje te wijzen.'' Of ze weleens met agressie te maken krijgen, collega Pieter: ,,Niet in die ernstige mate. Maar we komen wel mensen tegen die er niet in geloven, die weigeren het netjes te doen. Als het nodig is schakelen we toezicht en handhaving in. De lijntjes zijn kort.'' 

* de achternamen van de geïnterviewden zijn bekend bij de redactie

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda