Volledig scherm
Afval in de wijk Fellenoord in Breda © Ralph Van Wolffelaar

Afvalbeleid bijgesteld in Breda:
meer pasjes voor meer containers

BREDA - Het afvalsysteem in Breda wordt bijgesteld. Huishoudens krijgen meer pasjes om de ondergrondse containers voor restafval te openen. Ook kunnen mensen straks bij alle ondergrondse containers  terecht, in plaats van slechts bij twee zoals nu het geval is.

De maatregelen worden aangekondigd in het bestuursakkoord 2018-2022 dat de nieuwe Bredase coalitie van VVD, D66 en PvdA dinsdag presenteerde.   

Kritiek

Breda is in 2016 begonnen met de operatie VANG (Van Afval Naar Grondstof). De meeste huishoudens hebben nieuwe kliko's gekregen voor gft, papier en plastic, terwijl ze hun restafval naar speciale containers moeten brengen. Het systeem leverde veel kritiek op, met name omdat bij de ondergrondse containers veel rotzooi achterbleef.  Dat had onder meer te maken met storingen waardoor de containers niet opengingen en omdat mensen er hun grof vuil dumpten.  

De problemen zijn inmiddels verminderd doordat storingen effectiever worden aangepakt en doordat boa's worden ingezet tegen het afval dumpen. Het ruimer beschikbaar stellen van pasjes en de mogelijkheid bieden om overal gebruik te maken van containers, moet tot verdere verbeteringen leiden. 

Gft-afval

Het college kondigt op afvalgebied ook aan dat in de zomer het gft-afval vaker dan een keer in de twee weken wordt opgehaald als de temperatuur dat nodig maakt.  In en rond het centrum krijgen mensen de mogelijkheid om aparte kliko's (terug) te krijgen voor gft, plastic en papier. 

Lef en Liefde

Het bestuursakkoord heeft de naam 'Lef en Liefde' gekregen. De coalitiegenoten willen zich richting 2022 focussen op het realiseren van meer werk, meer woningen en passende zorg voor elkaar. 'Daarin zijn we zeer ambitieus. Solide financiën en voorspelbare lastendruk zijn voor ons het uitgangspunt,' aldus de drie partijen. 

VVD, D66, en PvdA hebben samen 21 van de 39 zetels in de raad.  Maar ze krijgen gedoogsteun van 50PLUS (twee zetels). In ruil daarvoor is er extra aandacht voor ouderen in het akkoord. Ook Breda '97 (een zetel) steunt het akkoord in grote lijnen, maar is 'positief kritisch' op onderdelen. 

Hondenbelasting

Andere opvallende punten in het akkoord zijn onder meer de afschaffing van de hondenbelasting, het vragen van een tegenprestatie van 20 uur per week aan mensen in de bijstand, de bouw van 6.000 woningen in vier jaar en het vrijmaken van 1 miljoen euro voor de komst van een kunsthal. 

Hoe ga jij om met afval? Doe de quiz! 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda