Affaire ‘seksagent’ krijgt juridisch staartje

Een slachtoffer van de wijkagent uit Ulvenhout die in 2015 ontslagen werd nadat bekend was geworden dat hij in diensttijd met tal van vrouwen een seksuele relatie aanknoopte en sommigen  van hen lastig viel, is naar de Raad van State gestapt. Ze hekelt de rol van het politiekorps in de zaak. 

Volledig scherm
© Venema Media

De vrouw vindt dat door toedoen van het korps indertijd ten onrechte informatie over haar op straat is komen te liggen. Rechercheurs spraken destijds met 23 vrouwen met wie de diender in zijn periode als wijkagent in ondermeer Baarle-Nassau had aangepapt. In die gesprekken werd niet met zoveel worden gezegd dat hun verklaringen later met naam en toenaam te lezen zouden zijn in het dossier dat in de ontslagprocedure tegen de agent werd gebruikt.  

‘Schuld van wijkagent’

Dat dossier kwam op straat  te liggen.  Volgens de advocaat die namens de korpsleiding optreedt, is dat echter niet te wijten aan de politie, maar aan de agent. Die zou met het dossier naar de pers zijn gestapt. Maar het slachtoffer vindt dat de politie niet vrijuit gaat en medeschuld draagt aan het verspreiden van vertrouwelijke en privacygevoelige informatie die zij had aangeleverd. Bovendien is ze het er niet mee eens dat zij op haar beurt geen volledige inzage in het dossier van de ex-wijkagent krijgt, omdat anders zijn privacy wordt aangetast. 

‘Praat weer met elkaar’

Omdat beide partijen er niet uit kwamen stapte de vrouw naar de Raad van State. Maar die weigert vooralsnog met een uitspraak te komen. Afgelopen week gaf de rechter de politieleiding het advies opnieuw een poging te ondernemen er met de vrouw uit te komen. Twee maanden geleden leken de partijen er bijna uit te zijn en bereid tot een schikking. Om die reden werd de rechtszitting die eind oktober al gepland stond, uitgesteld. Alleen kwam er geen schikking en lijken partijen weer mijlenver uit elkaar te liggen. ,,Echt, ik raad u aan om het toch weer te proberen,’ zei rechter en staatsraad Gerrit Hoogvliet aan het slot van de zitting. 

Als beide partijen er binnen zes weken niet uitkomen dan doet de Raad alsnog uitspraak.

.

In samenwerking met indebuurt Breda