De Fun Run op de Zuidelijke Rondweg in Breda.
Volledig scherm
De Fun Run op de Zuidelijke Rondweg in Breda. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Actievoerders zuidelijke rondweg bieden excuses aan voor oproep vlag halfstok te hangen

BREDA - De actievoerders die zondag protesteerden bij de heropening van de zuidelijke rondweg in Breda bieden hun excuses aan voor de oproep de vlag halfstok te hangen. ,,Die oproep was misplaatst”, reageert Michiel Nolte van de Belangengroep Betere Leefbaarheid omgeving Zuidelijke
Rondweg. Hij laat dat weten op social media, onder meer op Nextdoor app-groepen in de wijken.

Niet dat er grootscheeps gehoor is gegeven aan de oproep, maar Nolte vindt excuses wel op z'n plaats. ,,Die oproep was niet goed doordacht, als je ziet wat voor implicaties het heeft. Ik snap de emoties die er nu zijn. In reacties wordt vlucht MH17 erbij gehaald, dodenherdenkingen. De vlag halfstok hangen doe je niet uit vorm van protest. We bieden hiervoor onze excuses aan.” 

Doorstroming

De heropening van de route, na twee maanden van werkzaamheden op de koppen van de tunnelbak voor een betere doorstroming, ging gepaard met een door de gemeente georganiseerde fun run. De zuidelijke rondweg was in het middaguur even bezit van wandelaars, hardlopers, fietsers en skaters, om de verbouwing van de route en het geluidarme asfalt dat er nu ligt te vieren. 

De actievoerders zagen in de heropening geen reden voor een feestje. Met een spandoek op het viaduct Oranjeplein ‘Rondweg = Geen Feest’ uitten ze kritiek op het in hun ogen uitblijven van maatregelen voor meer leefbaarheid aan de route en ontmoedigen van verkeer. Zo pleiten ze onder meer, tot twee keer toe ook met een burgerinitiatief, voor weren van vrachtverkeer.

In samenwerking met indebuurt Breda