Volledig scherm

Actiegroep HSL krijgt nul op rekest in strijd tegen geluidsoverlast

BREDA - De Inspectie voor de Leefomgeving is niet van plan de geluidsoverlast van voorbij razende Thalystreinen over het Brabantse deel van de HSL aan te pakken.

De Stichting Geen Gehoor, een actiegroep gesteund door enkele honderden omwonenden van het snelle spoor bij Breda, hadden daar tot drie keer toe om gevraagd. Lang wilde de inspectie niet op dat verzoek reageren, zo lang dat er zelfs een dwangsom aan te pas moest komen om de inspectie tot een antwoord te dwingen.

Dat ligt er nu en pakt slecht uit voor de omwonenden. De inspectie die namens staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) toeziet op het handhaven van de regels op het spoor, zegt geen reden te zien om aan de eis van de stichting gehoor te geven. De exacte redenen zijn niet duidelijk. De inspectie was niet voor commentaar bereikbaar.

Hoewel de afwijzing voor de Stichting Geen Gehoor niet helemaal als een verrassing komt, betekent die toch een fikse tegenslag in de strijd van de omwonenden tegen de geluidsoverlast. ,,Je hoopt dat zo’n inspectie bereid is om iets met onze klachten te doen. Nu moeten we ons op nieuwe stappen beraden’’, zegt stichtingsvoorzitter Floris van der Vooren.

In samenwerking met indebuurt Breda