Volledig scherm
© ANP

Achtergrond: opnieuw dreigt Breda titel 'Stripstad' te verliezen

BREDA - September 2010. In het Bredase racketcentrum vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar de Stripbeurs Breda plaats. Burgemeester en wethouders wandelden enthousiast rond. Deze beurs, zo oordelen zij, verdient een prominente plek in de stad.

Geen rare gedachte, trouwens. Breda stond al in de jaren zeventig met zijn Striptweedaagse tot in het buitenland bekend als stripstad van Nederland. Tot congrescentrum het Turfschip eind jaren negentig werd gesloopt. En de beurs zijn thuis verloor.

In 2009 maakte stripuitgever Rob van Bavel zich met enkele gelijkgestemden hard voor herstel van Stripstad Breda. Zonder subsidie startten zij de Stripbeurs.

Verhuizen
De gemeente omarmde het initiatief, vroeg de organisatoren of zij bereid waren naar het Chassé Theater te verhuizen en bood een subsidie van 10.000 euro aan. Geld dat nodig was om op de duurdere plaats een laagdrempelig familiefestival te kunnen houden.

De gemeentelijke liefde voor de strips kwam niet uit de lucht vallen. Breda had zichzelf uitgeroepen tot Stad van de Beeldcultuur. Daar hoorden festivals bij als het Graphich Design Festival, BredaPhoto en het Stripfestival.

Om de naam als stripstad verder te verstevigen, haalde de gemeente met succes de landelijke uitreiking van de prestigieuze Marten Toonderprijs naar Breda. Om, toen die verdween, een eigen Stripcultuurprijs van 4000 euro te introduceren.

Gehalveerd
April 2016. Als donderslag bij heldere hemel kreeg Van Bavel te horen dat zijn subsidie werd gehalveerd naar 5000 euro. Een probleem. Uitgaven waren al gedaan voor het festival van dat jaar en konden niet worden teruggedraaid. Het Stripfestival maakte, voor het eerst sinds 2009, verlies.

Het festival liet zich niet uit het veld slaan. Begon vol goede moed met de organisatie van de editie voor 2017. Hoopte op een herstel van de gemeentelijke steun van 10.000 euro, maar hield rekening met de helft.

Nu blijkt dat het festival niets krijgt. Geen cent. De subsidie past niet in nieuw evenementenbeleid dat officieel nog niet bestaat. De gemeenteraad moet het nog goedkeuren.

Verlies
Het Stripfestival weet: ook 2018 wordt met verlies afgesloten. Een oplossing is er niet. Terug naar het goedkopere racketcentrum kan niet: de afspraken met het Chassé Theater staan al vast. Meer huur vragen aan standhouders, betekent dat die kunnen afhaken. De entree verhogen of kinderen laten betalen, strookt niet met het uitgangspunt van een betaalbaar familiefestival.

De kans is groot dat het doek na 2018 valt. Twee jaar fors verlies, is moeilijk terug te verdienen. En het festival? Dat begrijpt er niets van. Kennelijk is de gemeentelijke liefde voor strips bekoeld. De geschiedenis herhaalt zich. Opnieuw wordt Stripstad Breda de das om gedaan. En wellicht deze keer zonder een 'wordt vervolgd'. 

In samenwerking met indebuurt Breda