Volledig scherm
© ANP XTRA

Aardbeien toch nog opgenomen in
de cultuurnota van Zundert

ZUNDERT - In de cultuurnota 'Garen op de klos', waarover de gemeenteraad van Zundert zich dinsdagavond opnieuw buigt, zijn enkele aanpassingen gedaan. Meest in het oog springen twee opmerkelijke toevoegingen. Die van de boomkwekerijen en het aarbeienterras in Rijsbergen.

Het was de fractie van Ondernemend Platteland die er tijdens de Ronde-vergadering van 22 maart over begon. Die politieke partij zag dat in de cultuurnota de meest uiteenlopende culturele uitingen waren opgesomd, maar dat met geen woord werd gerept over de voor de gemeente Zundert zo belangrijke boonkwekerijen en aardbeiensector.

Economisch
Riep natuurlijk onmiddellijk de vraag op: wat is cultuur? Want, zo opperde verantwoordelijk wethouder Jan Aarts: ,,Zijn boomkwekerijen niet meer van economisch dan van cultureel belang voor de gemeente?" En iets als een aardbeienterras, hoort dat niet meer thuis onder het kopje 'recreatie'.

Lisse
Maar wat is cultuur? Ondernemend Platteland verwees naar een gemeente als Lisse, die landelijk, onder meer door de aanwezigheid van de Keukenhof, bekend staat vanwege de bloemencultuur die er is. ,,Zundert moet ook streven om zo aan iets te worden gelinkt." Bovendien, zo werd opgemerkt: ,,Stond in de vorige cultuurnota Treeport nog genoemd, dus waarom nu niet? ''

Bijval
Ondernemend Platteland kreeg bijval van enkele andere politieke partijen, zoals van de Onafhankelijke Partij Zundert (OPZ). Die oordeelde dat als het gaat om het merk Zundert, de belangrijke sectoren van de boomkwekers en aarbeientelers een plekje verdienen in de cultuurnota. Inmiddels zijn de twee zaken aan de nota toegevoegd.  

In samenwerking met indebuurt Breda