Volledig scherm
© ANP

Aantal verkochte huizen in West-Brabant flink gedaald terwijl prijzen stijgen

Kaartje + UpdateHet aantal verkochte huizen neemt in het derde kwartaal van dit jaar verder af terwijl de prijzen blijven stijgen. In de regio Breda is de daling ten opzichte van vorig jaar het laagst van West-Brabant met 13,7 procent. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de NVM. 

De daling heeft overal ingezet. Ook in Bergen op Zoom en omgeving is het gedaald met 11,2 procent, in de rest van West-Brabant is dat 6,9 procent. De prijzen daarentegen blijven overal stijgen. In de regio Breda zijn de prijzen met 9,7 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In Bergen op Zoom 12,4 procent en in de regio West-Brabant 1,4 procent. 

Boven de vraagprijs

Dit terwijl de gemiddelde prijs van een woning steeg naar een recordniveau van 292 duizend euro is gestegen.In totaal werden er in heel Nederland ruim 36 duizend woningen verkocht. Een huis werd gemiddeld al binnen veertig dagen verkocht, dat is vijftien dagen sneller dan een jaar geleden. Daarnaast werd ruim een derde van verkochte huizen boven de vraagprijs verkocht.

(Tekst gaat verder onder het kaartje)

Sinds 2014 stijgen de woningprijzen onophoudelijk, terwijl het aantal verkopen al vijf kwartalen op rij daalt. Dit komt volgens de makelaarsvereniging voor een groot deel omdat er ‘te weinig nieuwe woningen worden gebouwd’. 

Woonagenda

Om de nieuwbouwproductie te bevorderen heeft de NVM samen met de Rijksoverheid en een groot aantal marktpartijen de Nationale Woonagenda getekend. “Gemeenten en provincies moeten nu versneld locaties voor nieuwbouw vrijmaken. En het Rijk moet daarop sturen”, aldus voorzitter van de NVM Ger Jaarsma in een persbericht.

Herkenbaar

Voor de Roosendaalse makelaar Bob van Dijk is de geschetste situatie door NVM heel herkenbaar. ,,Drie jaar geleden stonden er bijna 1300 huizen te koop in Roosendaal; op dit moment nog geen 300. Dat is nogal een verschil.’’ 

Vooral starters en senioren hebben het moeilijk. ,,Ouderen die gelijkvloers willen wonen en hun huis willen inruilen voor een appartement, is er weinig aanbod’’, weet Van Dijk.

Stadsoevers

De tijd dat in Roosendaal complete uitlegwijken zoals Tolberg uit de grond werden gestampt, is voorbij. Plan Stadsoevers bij De Vliet komt eindelijk uit de startblokken, maar dat gaat fasegewijs. De eerste dertig koopwoningen zijn daar gerealiseerd. De nieuwbouwproductie komt dus in plukjes van de grond.

,,Tien jaar geleden kwam de bouw compleet stil te liggen. Inmiddels is de markt zo hard aangetrokken dat het niet bij te benen is’’, aldus Van Dijk.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5709 stemmen