Aantal snackbars in Breda blijft gelijk, in Limburg zitten de meeste

BREDA - Het aantal snackbars in Nederland lijkt te stabiliseren. Waar tussen 2007 en 2011 het aantal nog afnam met 3,5 procent, was de daling over de afgelopen vijf jaar slechts 0,8 procent. Ook in Breda lijkt het te zijn gestabiliseerd. Dat meldt horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners op basis van cijfers van Horeca DNA, een databank vol cijfers over de sector.

Volledig scherm
© Dolph Cantrijn

In 2007 waren er in Breda 63 snackbars, in 2011 waren dat er 59 en in 2016 is het aantal op 57 blijven steken. Dat zijn 3,1 snackbars per tienduizend inwoners. 

De afgelopen vijf jaar is het aantal snackbars in Nederland licht afgenomen van 4.840 naar 4.802. Tien jaar geleden telde het land nog 5.016 snackbars. Volgens Van Spronsen blijft de ontwikkeling van de snackbar fors achter op die van de algehele fastfoodsector. 'Naast de bekende ketens in Nederland als McDonalds, Burger King en Kentucky Fried Chicken zijn ook steeds meer nieuwe ketens de weg richting Europa aan het zoeken,' schrijft het bureau. In Utrecht staat bijvoorbeeld de opening van de eerste Five Guys, een Amerikaanse fastfoodketen, in Nederland gepland en in Eindhoven opent dit weekend de eerste Taco Bell. Ook een Amerikaanse keten. 

Limburgse smulpapen

Van Spronsen bracht het aantal snackbars per provincie en in de 22 steden in Nederland met het grootste snackbaraanbod in kaart. Ruim 30 procent van het totale snackbaraanbod in Nederland is gevestigd in die gemeenten. Hier vallen vooral de Limburgse gemeenten Venlo, Heerlen en Sittard-Geleen op. Zij kennen het hoogste aantal snackbars per tienduizend inwoners. Limburg is dan ook de provincie met de hoogste snackbardichtheid: op elke tienduizend inwoners zijn er bijna vijf snackbars.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda