Impressie van de nieuwe inrichting van de Nieuwe Veste. Een in het oog springende trap (achtergrond) verbindt de verdiepingen: ‘Waardoor je je gemakkelijk door het pand kunt bewegen’. De huidige loopbrug tussen het leescafé en de tuin komt te vervallen. De tribunetrap (voorgrond) is multifunctioneel en kan als tribune gebruikt worden.
Volledig scherm
Impressie van de nieuwe inrichting van de Nieuwe Veste. Een in het oog springende trap (achtergrond) verbindt de verdiepingen: ‘Waardoor je je gemakkelijk door het pand kunt bewegen’. De huidige loopbrug tussen het leescafé en de tuin komt te vervallen. De tribunetrap (voorgrond) is multifunctioneel en kan als tribune gebruikt worden. © Nieuwe Veste

Aan de vooravond van de grootscheepse verbouwing van de Nieuwe Veste: ‘We gaan Breda meer omarmen’

BREDA - ,,Eindelijk”, zegt directeur Gertjan Endedijk (62), directeur van de Nieuwe Veste: de grote verbouwing van het complex in de Bredase binnenstad staat te beginnen. Het cultuurcentrum met stadsbibliotheek gaat vanaf februari 2019 op de schop. ,,De mensen zullen enige hinder ervaren, maar we willen het centrum gedurende de bouw hoe dan ook open houden voor het publiek.”

Het forse pand aan de Molenstraat, 25 jaar geleden gebouwd naar ontwerp van de vermaarde architect Herman Herzberger, die ook aan de wieg stond van het nabijgelegen Chassé Theater, ondergaat na jaren van voorbereiding een metamorfose. Althans, aan de binnenkant. Aan de buitenzijde van het gebouw, ingeklemd tussen de Molenstraat, de Oude Vest en de St. Janstraat, verandert vrijwel niets. Zo blijft de hoofdentree in de smalle Molenstraat. Een verhuizing van de ingang naar de Oude Vest is volgens Endedijk niet te betalen. De entree wordt wel aangepakt: niet meer via twee niveaus binnenkomen maar straks op één niveau, om dan af te dalen via een grote en indrukwekkende centrale trap het complex in. 

Contract getekend

De verbouwing wordt uitgevoerd door aannemer Winters Bouw. ,,Het contract is getekend. Een Bredase partij, daar zijn we blij mee.” De klus is begroot op drie miljoen euro: de helft voor de nieuwe inrichting, de helft voor de technische installatie. ,,We gaan verduurzamen. Maar een investering in warmtepompen en dat soort dure installaties zit er niet in. Die ingrepen, met wel tachtig meter diep boorgaten, nog wel in stedelijk gebied, zijn veel te kostbaar.” Het complex is wel al uitgerust met zonnepanelen op het dak. 

De Nieuwe Veste moet een culturele markthal worden waar alle disciplines (taal, creativiteit en kunst) goed bereikbaar zijn en bij mekaar komen. Endedijk wil de stad met de verbouwing van het met veel glas opgetrokken pand meer gaan omarmen. ,,Het is een beeldbepalend complex in de stad, we willen iedereen uitnodigen het gebouw te bezoeken. Het is niet alleen een bibliotheek”, wijst hij op alle onderdelen die de Nieuwe Veste herbergt, zoals een concert-, theater en balletzaal, opnamestudio, expositieruimte en ateliers. 

Impressie van de nieuwe entree van de 'culturele markthal' Nieuwe Veste, waarbij de pui iets naar voren is gehaald.
Volledig scherm
Impressie van de nieuwe entree van de 'culturele markthal' Nieuwe Veste, waarbij de pui iets naar voren is gehaald. © Nieuwe Veste

Taalhuis en makersbase

De lessen in kunstvakken en de muzieklessen blijven bestaan: ,,Tegelijkertijd gaan we meer de wijken, zodat we meer mensen bereiken.” Verder wordt het gebouw een plek waar partijen uit de stad die iets doen op gebied van kunst, cultuur en informatie tegen een vergoeding kunnen neerstrijken. Nu al hebben het debatcentrum Pakhuis B, Filmhuis Breda, de Volksuniversiteit en GroenPlein er een onderkomen. Ook worden er al taallessen (Taalhuis) gegeven en is er de ‘makersbase’ waar de jeugd kan experimenteren met bijvoorbeeld animaties of robots.

De bibliotheek ‘van de toekomst’ krijgt een ruimere opzet met themapleinen, grenzend aan het te verplaatsen horecadeel dat toegang krijgt tot de knusse binnentuin, met de eeuwenoude moerbeibomen. Ongeveer eenderde van de 110.000 boeken wordt opgeslagen in een magazijn aan de Koelemei. De vide waar nu de horeca nog zit gaat eruit, voor meer hoogte en ruimtelijke beleving, met nieuwe plafonds. 

De verbouwing zal ruim een half jaar in beslag nemen. Endedijk verwacht de heropening op z'n vroegst vlak na de zomer. Stichting Nieuwe Veste (in 2012 ontstaan uit centrum voor de kunsten Nieuwe Veste, Bibliotheek Breda en Cultuurwinkel Breda) krijgt jaarlijks tien miljoen euro subsidie. Het pand is eigendom van de gemeente. Er werken 200 mensen (110 fte), er wordt samengewerkt met 150 zzp‘ers. 

Gertjan Endedijk, directeur Nieuwe Veste in Breda.
Volledig scherm
Gertjan Endedijk, directeur Nieuwe Veste in Breda. © Foto René Schotanus/Pix4Profs
De huidige entree van de Nieuwe Veste met de balie.
Volledig scherm
De huidige entree van de Nieuwe Veste met de balie. © Pix4Profs-Ron Magielse

In samenwerking met indebuurt Breda