Koning Willem-Alexander.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander. © ANP

75 jaar vrijheid: feest voor alle Bredanaars, maar ook voor koning en Poolse president

BREDA - De viering van ‘75 jaar vrijheid in Breda’ moet dinsdag 29 oktober een feest worden voor alle Bredanaars. Al is er ook een officieel gedeelte waarbij onder andere koning Willem-Alexander en de Poolse president Andrezj Duda aanwezig zullen zijn.

Dat officiële programma start 's middags om half vier met een bezoek aan het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan en het graf van generaal Stanislaw Maczek, onder wiens leiding Breda werd bevrijd. Bij het Maczek Memorial in aanbouw staat een klein gezelschap stil bij de Poolse gevallenen.

Lees verder onder de foto.

President Andrzej Duda van Polen.
Volledig scherm
President Andrzej Duda van Polen. © EPA

Vrijheidstocht

Aansluitend gaat het bezoek in scholengemeenschap De Rooi Pannen in gesprek met leerlingen van diverse onderwijsinstellingen over hun kijk op vrede en vrijheid en welke bijdragen zij daar zelf aan kunnen leveren. 
Tot slot bekijken Willem-Alexander en president Duda op de Grote Markt de vrijheidstocht met veteranen en historische voertuigen. Oud-strijders rijden in historische voertuigen  een route rond het historische stadshart van Breda.

Feestelijke finale

Op de Grote Markt begint om 16.00 uur de feestelijke finale van het vrijheidsfeest plaats. ‘Een viering in het teken van vrede en vrijheid met muziek, zang en dans’, zoals de gemeente het zelf omschrijft. Burgemeester Paul Depla van Breda heet de Bredase burgers ‘van harte welkom voor die feestelijke finale op de Grote Markt'. “Dus, feest met ons mee op 29 oktober. We vieren die dag met onze stad de vrijheid, net als in 1944. Het is een grote eer dat zowel onze koning als de Poolse president hierbij aanwezig is. Breda koestert de langdurige verbintenis die onze stad met de Polen heeft.”

Parademars

De hele maand oktober staat Breda overigens stil bij de langdurige verbintenis met haar bevrijders.  Zo meldt het programma voor zaterdag 26 oktober tal van activiteiten in de stad. Met onder meer een parademars van de Poolse Erecompagnie, Bredase veteranen, schoolkinderen en vele anderen door het centrum naar de Grote Markt. 

Ook worden klokken op de Grote Markt geluid om de Poolse bevrijders te eren en zijn er optredens van onder andere het Pools Militair Orkest. Om 17.15 uur gevolgd door een groot dansfeest met medewerking van SwingCity Breda en het orkest La Banda. 's Avonds is er in het Chassé Theater een optreden van het Representatieve Ensemble van het Poolse leger.

In samenwerking met indebuurt Breda