Volledig scherm
Beeld van de Poolse parade die op 11 november 1944 na de bevrijding van Breda plaatsvond. © Stedelijk Museum Breda

75 Jaar Vrijheid Breda: ‘Herdenking wordt een groot feest’

BREDA - ,,We gaan een feestje bouwen op de Grote Markt. Daar worden we verwelkomt door generaal Maczek en burgemeester Van Slobbe. En je zult er veel Pools horen.’’ Bozena Rijnbout-Sawicka , voorzitter van van de Poolse vereniging Serce Polski, kan niet anders dan enthousiast zijn over de feestelijkheden rond de herdenking van de bevrijding van Breda die 75 jaar geleden plaatsvond.

Tijdens een bijeenkomst op het stadhuis is  het programma van de viering van 75 Jaar Vrijheid gepresenteerd. Meer dan vijftig evenementen worden er aangekondigd. Een aantal daarvan loopt al, maar het zwaartepunt valt in het weekeinde van 26 en 27 oktober én op de daadwerkelijke verjaardag: dinsdag 29 oktober.

Veteranen op de Grote Markt

Vanaf 11 oktober staat er op het Kasteelplein een mobiele expositie over generaal Maczek en zijn Eerste Poolse Pantserdivisie, die Breda hebben veroverd op de Duitsers. Zaterdag 26 oktober staat in het teken van een parade waaraan veteranen deelnemen op de Grote Markt, waaronder een van de nog in leven zijnde leden van de pantserdivisie.

Volledig scherm
Generaal Dwight D. Eisenhower (links) met generaal Stanislaw Maczek, de commandant van de Eerste Poolse Pantserdivisie, op 29 november 1944 in Ulvenhout, precies een maand na de bevrijding van Breda.

Een dag later vinden herdenkingsplechtigheden plaats op de Poolse Militaire Erevelden aan de Vogelenzanglaan in het Ginneken en de Ettensebaan. Op maandag 28 oktober wordt het kunstwerk Herinnering aan de Claudius Prinsenlaan onthuld, waarna op 29 oktober een ‘vrijheidstocht’ met oud-strijders en historische voertuigen door het centrum van Breda rijdt. De route benadert de tocht die de Poolse bevrijders in 1944 hebben afgelegd en eindigt op de Grote Markt.

Het Generaal Maczek Memorial aan de Ettensebaan wordt niet bij de herdenking betrokken. Dat is omdat het monument niet op tijd af is, zegt voorzitter Jos Figlarek van de stichting Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Breda. Ook wethouder Marianne de Bie (Cultuur, D66) vindt dat jammer: ,,Maar iets dat half af is, heeft het ook niet helemaal.’’

Klik hier voor het et volledige programma van 75 Jaar Vrijheid in Breda.

In samenwerking met indebuurt Breda