Volledig scherm
Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) was bij haar bezoek aande bouw van het nieuwe Amphia onder de indruk van het ziekenhuis-in-wording. Ze sprak haar waardering uit voor de wijze waarop de veiligvoorschriften worden gecontroleerd. © Peter Ullenbroeck

50 bouwvakkers weggestuurd bij
bouw nieuwe Amphiaziekenhuis

Omdat ze zich niet goed aan de veiligheidsvoorschriften hielden, zijn tot nu toe vijftig bouwvakkers weggestuurd van de bouwplaats van het nieuwe Amphiaziekenhuis. 

De bouwvakkers werkten op onveilige steigers of droegen bijvoorbeeld geen helm. Sinds het najaar van 2016 wordt aan de bouw van het nieuwe ziekenhuis gewerkt. In die tijd werkten zo'n 4.000 mensen in wisselende samenstellingen aan de bouw. Momenteel zijn er zo'n 500 mensen werkzaam.

Achttien ongevallen

Ondanks de strenge voorschriften en controles deden zich toch nog achttien ongevallen voor, in alle gevallen niet ernstig. Variërend van een verstuikte voet, tot snijwonden of stof in de ogen. 

Dat maakte projectdirecteur Frank Brekelmans van bouwcombinatie Four Care dat in opdracht van het Amphia het nieuwe ziekenhuis bouwt, vanochtend bekend bij een bezoek van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

'Bewust veilig dag'

Van Ark was samen met de voorzitters van Bouwend Nederland en UNETO-VNI, de belangenbehartigers voor de bouwwereld, naar Breda gekomen om stil te staan bij de veiligheid in de bouw. Sinds 2016 wordt ieder jaar een zogeheten 'Bewust Veilig Dag'' gehouden waarop aandacht is voor dit onderwerp.

Twintig doden vorig jaar 

Volledig scherm
Het nieuwe Amphia, een jaar nadat met de bouw werd gestart. Volgende maand wordt het hoogste punt van de bouw bereikt. De foto werd recent gemaakt met een drone. © Beeld Werkt

Dat is hard nodig ook want uit cijfers van de inspectie blijkt dat zich veel ongevallen voordoen in de bouw. In 2016 waren er 470 incidenten waarvan 16 met dodelijke afloop. Uit de voorlopige cijfers over 2017 blijkt dat het aantal doden is opgelopen tot 20. 

Vorig jaar werd er wel veel meer gebouwd dan in 2016 waardoor relatief gezien het aantal ongevallen minder hard is gestegen. Toch heeft Bouwend Nederland aangekondigd campagne te gaan voeren. Op tal van bouwplaatsen zullen onder andere posters komen om de aannemers en bouwvakkers er van te doordringen veilig te werk te gaan. 

Veel Oost-Europeanen

Dat zullen dan ook posters met teksten in andere talen moeten zijn want er werken relatief veel Oost-Europeanen in de Nederlandse bouw. Alleen al op de bouwplaats van het nieuwe Amphia  werken meer buitenlandse dan Nederlandse bouwvakkers. 

Volgens Brekelmans zijn de veiligheidsvoorschriften op de Amphia-bouwplaats duidelijk en wordt er flink gecontroleerd. ,,Zoveel mogelijk. En zou je dat een paar weken nalaten dan weet je zeker dat het een zooitje wordt. Bij ons geldt: Een keer in de fout een gele kaart, de tweede keer rood en wegwezen. Zo simpel is het.''

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda