Volledig scherm
© Joyce van Belkom

400 vluchtelingen in belastingkantoor aan Gasthuisvelden in Breda

BREDA - Wethouder Alfred Arbouw (VVD) heeft bekendgemaakt dat het belastingkantoor aan de Gasthuisvelden in de wijk Fellenoord/Schorsmolen in Breda de nieuwe opvangplek wordt voor asielzoekers. Het kantoorgebouw gaat de huidige opvang in de voormalige Koepelgevangenis De Boschpoort, waar sinds oktober 2014 400 vluchtelingen zijn ondergebracht, vervangen.

De opvang in De Boschpoort sluit in oktober dit jaar, B en W willen zich houden aan die eerder gemaakte afspraak. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft twee weken terug in een besloten bijeenkomst duidelijk gemaakt achter de keuze voor het belastingkantoor te staan. Er zijn totaal dertig locaties bekeken. Hierbij kwam het belastingkantoor kwam als enige geschikte locatie uit de bus. Volgens wethouder Arbouw is het een veilige, beheersbare locatie met voorzieningen in de buurt.

Vijf jaar
Het gaat om opvang voor een periode van vijf jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van maximaal vijf jaar. De Belastingdienst verhuist in de zomer van 2016 naar kantoren in het nieuwe station in Breda, waardoor het pand dan beschikbaar komt. Het college heeft deze locatie aangeboden aan het COA. Er komen gemengde groepen, ook gezinnen met kinderen.

September
Andere locaties zoals het kloostercomplex aan de Seminarieweg in Bavel en het voormalig medisch centrum De Klokkenberg aan de Galderseweg liggen te ver van de stad en voorzieningen. Het belastingkantoor verhuist in september naar het in aanbouw zijnde NS-station (Breda Centraal). Eerder zijn al in onder meer Tilburg en Oss oude belastingkantoren in gebruik genomen voor opvang van asielzoekers.

Wijkbewoners
Wethouder Arbouw zet alles in om wijkbewoners en bedrijven in de buurt mee te krijgen in het verhaal en kondigt aan samen met wethouder Patrick van Lunteren een spreekuur te gaan houden in de wijk. 1700 bewoners ontvangen binnenkort een brief. 12 maart is er een informatiebijeenkomst in het NAC stadion.

In samenwerking met indebuurt Breda