Lid in de Orde van Oranje-Nassau stockadr lintje lintjes
Volledig scherm
Lid in de Orde van Oranje-Nassau stockadr lintje lintjes © Kanselarij der Nederlandse Orden

20 lintjes uitgereikt in gemeente Breda

BREDA - Bij de lintjesregen hebben vrijdag 20 inwoners van de gemeente Breda een koninklijke onderscheiding ontvangen. 17 inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en 3 tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Aldert van Meurs (76) uit Prinsenbeek - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer van  Meurs.
Volledig scherm
De heer van Meurs. © Freek de Swart

Geestelijk vader van badmintonvereniging Prinsenslag, dat in 2020 het 50-jarig bestaan viert. Hij is bestuurslid en speelt zelf in de avonduren. Ook lid van verschillende commissies bij tennisvereniging Prinsenbeek. Van 1989 tot 2010 onder meer aanspreekpunt bij de carnavalsoptochten van de BAK.

Toon Koolen (78) uit Breda - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Koolen.
Volledig scherm
De heer Koolen. © Freek de Swart

De perken en parken in Breda zijn sinds 1967 in goede handen bij Toon Koolen. Tijdens zijn werk bij de plantsoendienst verrichtte hij al vrijwillig onderheid bij diverse tuinen in de stad. Tot zijn pensionering in 2001 stond hij bekend als de beheerder van het Valkenberg.

Ad van Rijen (69) uit Ulvenhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ad van Rijen.
Volledig scherm
Ad van Rijen. © Gerlach Hochstenbach

Eerst als teamleider jarenlang actief bij UVV’40. Daarna in verschillende functies gerold binnen de voetbalclub. Sinds 1980 verzorgt Van Rijen de tweejaarlijkse vlooienmarkt in Ulvenhout. Onderhoudsmedewerker bij De Pekhoeve, vrijwilliger bij de Oranjevereniging én bij het Ulvenhouts carnaval.

Anthonius Wilhelmus Johannes van de Rijt (58) uit Bavel - Lid in de Orde van Oranje-Nassau (met zwaarden)

De heer van de Rijt
Volledig scherm
De heer van de Rijt © Freek de Swart

Als officier bij de Koninklijke Luchtmacht veel gedaan voor de vakgroep Logistiek, waaronder het realiseren van een nieuw functiehuis. Sinds 1983 lector en soms voorganger in de Bavelse kerk. Was onder meer ook voorzitter van de Stichting Oranjecomité Bavel Actief en bij gemengd koor AmbiCiuS.

Ben van der Veer (73) uit Breda - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer van der Veer.
Volledig scherm
De heer van der Veer. © Freek de Swart

De liefde voor natuur, landschap en de geschiedenis daarvan zit diep bij Ben van der Veer. Hij vervulde diverse functies bij de Brabantse Milieufederatie, Natuurmonumenten en was lid van het algemeen bestuur van Waterschap Brabantse Delta. Daarnaast is hij fietsgids bij Gilde De Baronie en vrijwilliger bij Staatsbosbeheer.

Jo Box (76)
Volledig scherm
Jo Box (76) © S Vanbeek

Jo Box (75) uit Ulvenhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De in het Limburgse Bocholtz geboren Box kent een waslijst aan verdiensten. Een greep: voorzitter van de Rotary Breda West en de stichting Dorpspark Ulvenhout, bestuurslid van het CDA en vrijwilliger voor de Katholieke Bond van Ouderen en actief lid van de parochie H. Familie.

Hans Dekkers (74)
Volledig scherm
Hans Dekkers (74) © Steven Van Beek

Hans Dekkers (72) uit Ulvenhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Hans Dekkers is de schrijver van het boek Voor wie niet in wonderen gelooft, over de genocide in Rwanda. Verder is hij onder meer in diverse functies actief geweest als vrijwilliger voor de heemkundekring Paulus van Daesdonck en als secretaris bij de stichting Restauratie Kerkgebouwen.

Ria Dekkers-Nooren (69)
Volledig scherm
Ria Dekkers-Nooren (69) © Steven Van Beek

Ria Dekkers-Nooren (69) uit Ulvenhout. Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vorig jaar was Ria Dekkers genomineerd voor de Bredase Vredesprijs vanwege haar vrijwilligerswerk voor de Stichting Mukomeze die zich inzet voor de leefomstandigheden van meisjes en vrouwen in Rwanda. Dekkers is verder actief betrokken bij de parochie van de Heilige Familie en ze is vrijwilligster bij de Vrijwillige Hulpdienst Ulvenhout-Bavel en Koninklijke Visio.

Jan van Rijckevorsel (59)
Volledig scherm
Jan van Rijckevorsel (59) © S Vanbeek

Jan van Rijckevorsel (60) uit Breda, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Muziek staat centraal in het leven van Van Rijckevorsel. Zo is de muziekdocent al meer dan 25 jaar muzikaal leider van The Real Blue Band. Die bestaat uit muzikanten met een beperking. Daarbij creëert hij een omgeving die deze mensen de ruimte en mogelijkheden biedt om zich optimaal te ontplooien.

Marielle Houben-Timmermans (60)
Volledig scherm
Marielle Houben-Timmermans (60) © Steven Van Beek

Mariëlle Houben-Timmermans (59) uit Breda, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mariëlle Houben-Timmermans is een van de grondleggers van de Bredase Revue. Vanaf het begin in 1986 is ze als secretaris de spil geweest die de communicatie met de vele deelnemers en de media verzorgde. Dat doet ze ook voor Zangvereniging Nootwaar en de Kerstmanifestatie Amu-sing.

Conny Eeckhout (72)
Volledig scherm
Conny Eeckhout (72) © Steven Van Beek

Conny Eeckhout (72) uit Breda– Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Met name in Ulvenhout heeft Conny Eeckhout zich verdienstelijk gemaakt op allerlei fronten. Zo zat hij in diverse commissies bij de UVT, is hij medeoprichter van de Wandelvierdaagse en verricht hij werk voor Harmonie Constantia. Verder is hij ondere anderen taalmaatje bij Humanitas en gids bij de Gouden Leeuw in Terheijden.

Frans van Hoogenhuize (69) uit Breda – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Hoogenhuize
Volledig scherm
De heer Van Hoogenhuize © Simone Spee

Zowel in de sport- als culturele wereld is Frans van Hoogenhuize bijzonder actief (geweest). Zo was hij voorzitter van Stadssociëteit Gouden Cirkel en is hij dat nog steeds bij Harmonie Concordia. Verder bekleedde hij veel functies bij hockeyclub Zwart-Wit en is heeft hij veel gedaan voor Golfclub Princenbosch.

Frans van den Heuvel (75) uit Breda – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van den Heuvel.
Volledig scherm
De heer Van den Heuvel. © Simone Spee

Twintig jaar was Frans van den Heuvel vrijwilliger voor vakbond FNV. Daarna was hij dertig jaar actief voor de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven NOA. Ook was hij zelfstandig ondernemer. Ondertussen heeft zich ook lang bezig gehouden als scout voor NAC, FC Den Bosch en RBC.

Jetje van Wijk (67) uit Breda, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Van Wijk.
Volledig scherm
Mevrouw Van Wijk. © Freek de Swart

Sinds 1971 is Jetje van Wijk pianodocent, zowel op scholen als in haar praktijk aan huis. Vanuit haar beroep is ook heel veel vrijwilligerswerk voortgekomen, onder anderen als artistiek leider en uitvoerder van muzikale evenementen. Ook is Van Wijk presentator van het radioprogramma Klassiek in en om Breda.

Joop Vrins (70) uit Breda, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Vrins.
Volledig scherm
De heer Vrins. © Simone Spee

Vooral in de atletiekwereld heeft Joop Vrins de afgelopen dertig jaar bergen werk verzet. Zo is hij vrijwilliger bij de Bredase Singelloop, Atletiekvereniging Sprint, Tien van ’t Aogje en Stichting Marathon Brabant. Bij veel wedstrijden was hij bovendien jurylid. Verder is hij bestuurslid bij Oranjecomité Princenhage.

Ietje Cornelissen-Moonen (79) uit Teteringen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De Teteringse krijgt een lintje omdat ze op als vrijwilligster op vele fronten actief is en is geweest. Zo is ze bestuurslid van de KBO-seniorenvereniging, waar ze de deeltaken busreizen en bloemschikken verricht. Verder is ze oprichtster van Koor van Toen, ging ze al begeleidster mee op reizen van de Stichting Dolfijn en had ze een functie in het bestuur van het Willebrordkoor.

Mevrouw Moonen
Volledig scherm
Mevrouw Moonen © Simone Spee

Rinie Smits (70) uit Breda, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Smits.
Volledig scherm
De heer Smits. © Simone Spee

Sinds 1977 doet Rinie Smits vrijwel onafgebroken vrijwilligerswerk voor buurtvereniging Sportpark II. Tegenwoordig is hij vice-voorzitter van deze vereniging, die hem typeert als de steun en toeverlaat. “We kunnen altijd op hem rekenen, geen klus is hem te veel gevraagd.” Verder was hij oprichter en voorzitter van een goededoelenstichting en organiseerde hij in het verleden voor de Orde van Advocaten de Zuidelijke Pleitwedstrijden.

Martin Verstegen (63) uit Prinsenbeek, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

as
Volledig scherm
as © Freek de Swart

Van smartlappenkoor, via voetbalclub Beek Vooruit naar het opzetten van hulpprojecten op de Filipijnen. Martin Verstegen heeft een breed scala aan bezigheden. Want hij is ook actief als hopman bij de Scouting Prinsenbeek, terwijl hij sinds 1984 ook betrokken is bij de Beekse Algemene Karnavalsstichting, BAK.

Trees Pacilly (78)
Volledig scherm
Trees Pacilly (78) © S Vanbeek

Trees Pacilly (68) uit Breda, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De geboren Alkmaarse is vicevoorzitter van de Stichting Leergeld Breda dat zich richt op kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met beperkte financiële middelen. Ook bekleedde ze diverse functies bij de Stichting Thebe West-Brabant, is ze vrijwilligster bij Careyn Hospice en vervult ze de functie van deken van de Heerlijke Orde van Breda.

Theo Marcelis (60) uit Breda, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Marcelis.
Volledig scherm
De heer Marcelis. © Freek de Swart

Marcelis was vorig jaar veertig jaar in overheidsdienst, als laatste bij het West-Brabants Archief waar hij naast zijn reguliere werk ook fungeert als vertrouwenspersoon, initiatiefnemer van de medezeggenschapsraad en personeelsvertegenwoordiging, etc. Verder is hij secretaris van de Parochie Petrus Donders in Tilburg en is hij al jaren actief voor de Derde Wereld Rommelmarkt in Goirle.

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.

In samenwerking met indebuurt Breda