Volledig scherm
PREMIUM
Marinecommandant Breda Von Stockhausen inspecteert de matrozen in opleiding voor de Rekenkamer van de KMA. © Koningin Wilhelmina Paviljoen/Stadsarchief Breda

18.000 vergeten Duitse matrozen in Breda

BREDA - Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden Duitse marinerekruten elk kwartaal een optocht door het centrum van Breda. Ze genoten hun basisopleiding aan de Chassé- en Kloosterkazerne en werden na afronding daarvan beëdigd op het kasteel.

Volledig scherm
Drukte op de Grote Markt vanwege de parade van beëdigde Duitse matrozen. © Stadsarchief Breda

Na die beëdiging volgde de parade terug naar de kazernes, via de Grote Markt. Bij hotel Zum Franziskaner of de Boterhal stonden officieren op een podium en het marinekorps trad op, waar veel Bredaas publiek bij bleef hangen.

  1. Ik ben echt klaar met dit kabinet
    Geef uw mening

    Ik ben echt klaar met dit kabinet

    Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?

In samenwerking met indebuurt Breda