Volledig scherm
20180919 - Breda - Lydia Verheijen heeft een actie op touw gezet om senioren post te sturen om het sociale isolement tegen te gaan. Ze bekijkt een ontvangen kaartje met mevrouw Petronella Coertjens (88). FOTO: RAMON MANGOLD/ PIX4PROFS © Pix4Profs/ Ramon Mangold

1420 kaartjes voor ouderen....dankzij Lydia's ludieke actie

VIDEOBREDA - Lydia Verheijen, manager bij zorgorganisatie Thebe, riep haar kennissen op eens een kaartje te sturen naar een oudere. In ruil daarvoor loopt zij de Singelloop, met een postzegel op haar hoofd. Aan die oproep gaven mensen massaal gehoor. ,,Ik ben blij verrast, dit is heel bijzonder.”

,,Ik wilde wel ergens voor lopen. Maar geld ophalen vond ik zo plastisch", vertelt Verheijen over de hardloopwedstrijd. Opeens had ze een idee: ,,Wat zou het toch leuk zijn als mensen weer eens een kaartje krijgen.” De doelgroep was snel gevonden. Verheijen is manager bij Thebe, op locaties Hagedonk, De Hillen en Haga, waar in totaal 138 senioren wonen. 

Toegegeven, normaal is ze een beetje een ‘appjunkie’: ,,Maar onze bewoners zijn groot geworden met ansichtkaarten, niet met mailtjes. En de brieven die je tegenwoordig nog krijgt? ,,Reclame of de belasting”, lacht ze.

Postzegel op je hoofd

Dus klom ze in de pen. De Bredase stuurde een handgeschreven brief -op lijntjespapier- naar 95 van haar contacten. 

Voor wat, hoort wat. Zouden mensen mee doen aan de actie, dan zou zij met een postzegel op haar hoofd de Singelloop gaan rennen.

Artikel gaat verder onder de video. 

Aanvankelijk waren mensen toch wat wantrouwig hun adres af te geven ('Wat ga je er mee doen dan?'). Maar na de belofte dat er geen parfum of poeder in de enveloppen zou gaan, gingen de verzoekjes op de post. 

De reacties waren enthousiast. Maar toen ze haar initiatief op sociale media gooide, nam de actie helemaal een vlucht. 

180 mensen hebben zich aangemeld om mee te doen aan de actie. Goed voor een mega-aantal van 1420 kaartjes. ,,Sommigen schrijven er één. Maar ook scholen haken aan. Sommigen schrijven hele bergen kaarten. Veel mensen die mee doen ken ik niet eens."

Quote

Sommigen schrijven er één. Maar ook scholen haken aan. Sommigen schrijven hele bergen kaarten. Veel mensen die mee doen ken ik niet eens.

Lydia Verheijen, Manager bij zorgorganisatie Thebe in Breda

Topsport

Om de kaartjes goed verdeeld te krijgen over de bewoners komt nog een aardige administratie te pas. ,,Het is topsport, dat had ik misschien iets onderschat. Zit dit tot diep in de avonden te regelen.” Maar ze doet het met een grote lach op haar gezicht. ,,Het is zo simpel, maar zo verschrikkelijk leuk.”

Druppelsgewijs vallen de 1420 toegezegde kaartjes nu binnen. Een kaartje van een vreemde… Op de vraag of ze al een heeft ontvangen, fleurt de 96-jarige mevrouw Dekker helemaal op. ,,Jazeker. Van een Erik. Echt heel leuk.” Of meneer Van den Hout (78). Soms denkt hij wel eens: ,,Misschien vergeten ze me wel." Maar dat er nu dan toch een kaartje op de mat valt: ,,Die hang ik op het prikbord.”

Quote

Het is zo simpel, maar zo verschrik­ke­lijk leuk.

Lydia Verheijen, Manager bij zorgorganisatie Thebe

Verheijen merkt:,,Door de kaartjes weet je dat er iemand aan je denkt. En het brengt een gesprek op gang: heb jij al een kaart gekregen?” En niet alleen bij de ouderen is het een succes. ,,Ik krijg berichten van kinderen die tekeningen maken. Krijg foto’s van teamuitjes die beginnen met een half uur kaartjes schrijven. Sommige mensen schrijven complete brieven. Anderen vragen of ze ook met kerst een kaart kunnen sturen.”

De actie is dus zeker een succes, concludeert Verheijen. ,,Ik ben blij verrast. Dit is heel bijzonder.” 

Wimperlijm

Maar ja….nu moet ze echt wel de Singelloop met een postzegel op haar hoofd gaan rennen. ,,Ik zit er aan te denken hem vast te maken met wimperlijm. Dan blijft ie zeker zitten tijdens de loop.” Als ze geluk heeft dan. ,,Straks zit-ie er een paar weken”, lacht ze. 

Maar dat niet alleen. Ook de tekst op haar shirt wordt toepasselijk: Letters are better than words.

Een begin, hoopt Verheijen. ,,Als het hier niet mee stopt: dat zou pas gaaf zijn.” 

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5708 stemmen