Volledig scherm
© Saminna van den Bulk

1300 sociale huurwoningen erbij

BREDA - Wethouder Patrick van Lunteren (SP, wonen) tekende vanmiddag een overeenkomst met de drie Bredase woningcorporaties AlleeWonen, Laurentius en WonenBreburg, en de Gezamenlijke Huurderskoepel (GHK) voor de realisatie van 1300 sociale huurwoningen in Breda. Dat moet gebeuren in de komende tien jaar.

En dat is hoognodig, want er is een nijpend tekort aan deze sociale huurwoningen voor mensen met een kleine beurs, zoals starters, mensen die gescheiden zijn of bijvoorbeeld statushouders. ,,In de afgelopen jaren werd steeds duidelijker dat we te maken hadden met een tekort”, zegt wethouder Van Lunteren. ,,1600 sociale huurwoningen moesten erbij: driehonderd daarvan zaten reeds in de pijplijn. In de allonge hebben we nu afgesproken hoe we die 1300 woningen gaan realiseren.” Dit jaar worden er al 150 van dit soort woningen gerealiseerd.

Steun

Een samenwerking tussen de corporaties en de gemeente, want samen gaan ze op zoek naar geschikte locaties. ,,Een flinke klus”, aldus Tonny van de Ven van AlleeWonen. De woningcorporatie zegde in de overeenkomst samen met WonenBreburg  ieder jaar 130 nieuwe betaalbare huurwoningen te realiseren. Wethouder Van Lunteren wil de corporaties daarbij steunen: ,,Anders is het voor hen niet haalbaar.”

Voor 2018 wordt er daarom twee miljoen vrijgemaakt door de gemeente. En daarna? ,,Elk jaar kijken we wat er nodig is vanuit ons, voor de komende tien jaar. De hoogte van de bedragen kunnen verschillen: misschien is er het ene jaar drie miljoen nodig is voor een kans die zich voordoet en een ander jaar niets.” De gemeente steunt dan ook op andere vlakken, zoals bij het vastleggen van bestemmingsplannen. 

Spreiding door de stad

Nadruk in de plannen voor de komende tien jaar liggen op spreiding van sociale huurwoningen door de stad. Want: ,,De inrichting van de stad mag niet gedaan worden naar inkomen”, aldus Hans Pars, bestuursvoorzitter van WonenBreburg. Van Lunteren: ,,Je ziet dat de sociale huurwoningensector zich vooral concentreert rond het zuidwesten en noordoosten van Breda. We willen dat dit meer gaat mengen, ook in wijken als het Ginneken en de IJpelaar.” Iets wat volgens Jan Elands van de Gezamenlijke Huurderskoepels (GHK) ‘verpaupering’ tegengaat.

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
2111 stemmen