Volledig scherm
© Saminna van den Bulk

1300 sociale huurwoningen erbij

BREDA - Wethouder Patrick van Lunteren (SP, wonen) tekende vanmiddag een overeenkomst met de drie Bredase woningcorporaties AlleeWonen, Laurentius en WonenBreburg, en de Gezamenlijke Huurderskoepel (GHK) voor de realisatie van 1300 sociale huurwoningen in Breda. Dat moet gebeuren in de komende tien jaar.

En dat is hoognodig, want er is een nijpend tekort aan deze sociale huurwoningen voor mensen met een kleine beurs, zoals starters, mensen die gescheiden zijn of bijvoorbeeld statushouders. ,,In de afgelopen jaren werd steeds duidelijker dat we te maken hadden met een tekort”, zegt wethouder Van Lunteren. ,,1600 sociale huurwoningen moesten erbij: driehonderd daarvan zaten reeds in de pijplijn. In de allonge hebben we nu afgesproken hoe we die 1300 woningen gaan realiseren.” Dit jaar worden er al 150 van dit soort woningen gerealiseerd.

Steun

Een samenwerking tussen de corporaties en de gemeente, want samen gaan ze op zoek naar geschikte locaties. ,,Een flinke klus”, aldus Tonny van de Ven van AlleeWonen. De woningcorporatie zegde in de overeenkomst samen met WonenBreburg  ieder jaar 130 nieuwe betaalbare huurwoningen te realiseren. Wethouder Van Lunteren wil de corporaties daarbij steunen: ,,Anders is het voor hen niet haalbaar.”

Voor 2018 wordt er daarom twee miljoen vrijgemaakt door de gemeente. En daarna? ,,Elk jaar kijken we wat er nodig is vanuit ons, voor de komende tien jaar. De hoogte van de bedragen kunnen verschillen: misschien is er het ene jaar drie miljoen nodig is voor een kans die zich voordoet en een ander jaar niets.” De gemeente steunt dan ook op andere vlakken, zoals bij het vastleggen van bestemmingsplannen. 

Spreiding door de stad

Nadruk in de plannen voor de komende tien jaar liggen op spreiding van sociale huurwoningen door de stad. Want: ,,De inrichting van de stad mag niet gedaan worden naar inkomen”, aldus Hans Pars, bestuursvoorzitter van WonenBreburg. Van Lunteren: ,,Je ziet dat de sociale huurwoningensector zich vooral concentreert rond het zuidwesten en noordoosten van Breda. We willen dat dit meer gaat mengen, ook in wijken als het Ginneken en de IJpelaar.” Iets wat volgens Jan Elands van de Gezamenlijke Huurderskoepels (GHK) ‘verpaupering’ tegengaat.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Andro Knel verbroedert Sparta en NAC nog altijd
  PREMIUM

  Andro Knel verbroe­dert Sparta en NAC nog altijd

  SINT WILLEBRORD - Voetballer Andro Knel (1967-1989) was een geliefde jongen bij Sparta. Dat hij, met zijn karakteristieke rastaharen, vaak op rollerskates naar trainingen kwam is inmiddels een warme anekdote, die nog altijd verteld wordt. Knel verhuisde naar NAC, maar het noodlot gaf hem niet de tijd om zo'n zelfde status te verkrijgen als in Rotterdam. Op 7 juni 1989 stortte het vliegtuig met daarin het Surinaamse Elftal neer bij Paramaribo. Met Andro Knel erin.
 2. Hermen Kobus overleeft de hel van Achtmaal en wint GTC Rally
  GTC RALLY

  Hermen Kobus overleeft de hel van Achtmaal en wint GTC Rally

  Hermen Kobus heeft de GTC Rally gewonnen in zijn Skoda Fabia R5. Na twaalf proeven had hij samen met navigator Erik de Wild twee minuten en 49 seconden voorsprong op het duo Kevin van Deijne en Hein Verschuuren in hun Ford Fiesta R5. ,,Dit is de revanche voor vorig jaar toen we turboproblemen hadden. Wel jammer dat Bob de Jong en Hans Weijs jr er na de zesde proef al uit lagen. Daardoor hebben we er voor het publiek geen leuke show van kunnen maken", liet de winnaar weten.

In samenwerking met indebuurt Breda