Coronalening en steun voor start-ups en innovatieve mkb’ers
Provincie Noord-BrabantHet ene moment run je een veelbelovend bedrijf, het volgende moment dreigt dat bedrijf in zwaar weer te belanden. Hiermee kampen nogal wat start-ups en vernieuwende mkb’ers. En juist zij zijn onmisbaar voor de sterke innovatiekracht van Brabant. Om ze overeind te houden, kunnen deze ondernemers onder meer aanspraak maken op de Corona-OverbruggingsLening. Én ze krijgen steun in het zoeken naar nieuwe businessmogelijkheden. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en het netwerk in Brabant helpen hen daarbij. Dat is de kracht van Brabant.
Brabant blinkt uit in innovatie. Dat is te danken aan het samenspel tussen multinationals, kennisinstellingen, start-ups en innovatieve mkb’ers. Die laatste twee vallen onmiskenbaar in de categorie ‘ondernemers met lef’. Met hun vernieuwende producten en ideeën spelen ze een belangrijke rol in Brabant als innovatieve wereldspeler. Vallen ze stil – wat door de coronacrisis zomaar kan gebeuren – dan ondervindt de hele Brabantse economie daar schade van. Voor de steun van het Rijk vallen deze kleinere bedrijven tussen wal en schip, vooral vanwege hun relatief lage omzet. Daarom springt de provincie in de bres. Dat gebeurt via de BOM met kapitaal en kennis.
Ruimte om te ademen
De gezamenlijke provinciale ontwikkelingsmaatschappijen en Techleap.nl wisten hiervoor bij het Rijk € 300 miljoen bij elkaar te lobbyen. Start-ups en vernieuwende mkb’ers in Brabant kunnen uit deze ‘coronapot’ een bijdrage krijgen in de vorm van een overbruggingslening. Die is bedoeld voor ondernemers zonder bankkrediet, die door COVID-19 in financiële problemen dreigen te komen.
De Eindhovense start-up Ioniqa, dat een manier bedacht om plastic eindeloos en energiezuinig te recyclen, maakt gebruik van deze lening. “Hiermee konden we voorkomen dat we problemen kregen met onze cashflow”, zegt directeur Tonnis Hooghoudt. “De vaart waarmee de regeling is aangekondigd en uitgevoerd, heeft ons veel rust gegeven en ruimte om te ademen.”
Toegevoegde waarde
Naast financiële ondersteuning, denkt de BOM met bedrijven mee over hoe ze in deze tijd nieuwe markten en mogelijkheden kunnen creëren. Zo zag de Waalwijkse schoenenfabrikant Loints of Holland de omzet via de retail dalen tijdens de coronacrisis. Samen met de BOM werd een verkoopstrategie uitgedacht via online kanalen. “In het traject kregen we zicht op eventuele scenario’s en eventuele consequenties”, vertelt mede-eigenaar Ronald Klijsen. “In alle rust konden we ons daardoor focussen op andere zaken. Het resultaat is een digitale portal. Daar kunnen onze klanten bestellingen plaatsen zonder een beurs te hoeven bezoeken.”
Je wordt uitgedaagd om out of the box te denken.
Voor het ruim honderd jaar oude familiebedrijf een nieuw afzetkanaal, dat ook na corona de toegevoegde waarde behoudt. Klijsen: “Ik raad andere ondernemers zeker aan om met de BOM in gesprek te gaan. Je wordt uitgedaagd om out of the box te denken. Daardoor ben je beter in staat om de juiste beslissingen te nemen.”
Voor meer informatie: www.bom.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.