Zweefvliegen: dit moet je kunnen om het te mogen doen
In één weekend zijn er twee dodelijke ongevallen gebeurd met zweefvliegtuigen. Drie personen kwamen daarbij om het leven. De vliegers waren volgens hun clubs zeer ervaren. Een zweefvliegbrevet krijg je dan ook niet zomaar.
Delen per e-mail
Er zijn in Nederland verschillende zweefvliegverenigingen. Wil je met de sport beginnen, dan raadt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) op haar website aan om je bij een van die verenigingen aan te sluiten. Een club vliegt meestal vanaf een eigen veld, maar sommige clubs vliegen ook op Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet.
Veertien jaar
Officieel mag je volgens de KNVvL vanaf je veertiende jaar al beginnen met zweefvliegen. Om te mogen vliegen moet je een medische keuring ondergaan. Volgens de KNVvL zijn de eisen niet heel streng en is bijvoorbeeld het dragen van een bril geen probleem.
Als beginnende zweefvlieger begin je in een tweezitter met een instructeur en leer je de beginselen van de theorie. Volgens de KNVvL heb je, zeker als je deelneemt aan een zogenaamd zweefvliegweekkamp, na ongeveer vijftig tot tachtig ‘starts’ de mogelijkheid om voor de eerste keer solo te vliegen. Dat zou gemiddeld na zo'n maand of vier zijn. Maar: het ligt er volgens de KNVvL wel aan hoe vaak je oefent en hoe oud je bent. Hoe ouder, hoe meer 'starts’ met een instructeur je waarschijnlijk nodig zal hebben om daarna solo te kunnen gaan.
Brevet
Na de eerste keer solo, ga je door met oefenen. Soms alleen, soms met een instructeur erbij. Je leert zo volgens de KNVvL de fijne kneepjes en ‘krijgt meer vertrouwen’. In de winter worden theorielessen aangeboden, waarna de voorbereiding op het praktijkexamen volgt.
Volgens de KNVvL ben je alles bij elkaar minimaal twee seizoenen bezig. Zodra je kundig genoeg bent en je het theorie- en praktijkexamen met succes hebt afgelegd, heb je je brevet en mag je in heel Europa zelfstandig zweefvliegen. Wel pas vanaf je zestiende jaar.
Wat is zweefvliegen?
Zweefvliegen is een stille luchtsport. Dat houdt in dat een zweefvliegtuig in principe geen motor heeft. Enkele modellen hebben wel een inklapbare motor om zelf te kunnen starten.
Een zweefvliegtuig kan op verschillende manieren in de lucht worden gebracht. Gebruikelijke methodes zijn de lierstart en de sleepstart. Bij een sleepstart wordt het zweefvliegtuig voortgetrokken door een motorvliegtuig. Op een geschikte hoogte en positie ontkoppelt het zweefvliegtuig en keert het motorvliegtuig terug naar het vliegveld. Het zweefvliegtuig ‘glijdt’ verder door de lucht.
Bij een lierstart bevindt zich aan het einde van de landingsbaan een lierinstallatie die een staal- of kunststofkabel inliert, hierdoor krijgt het daaraan bevestigde zweefvliegtuig snelheid. Deze snelheid wordt omgezet in hoogte waarna de zweefvlieger ontkoppelt en aan de glijvlucht begint.
Om te kunnen blijven vliegen gaat de vlieger op zoek naar thermiek, stijgende warme lucht. De naderingsprocedure voor de landing begint al op een hoogte van 200 meter. Na de landing komt een trekker het vliegtuig terug slepen naar de startplaats. Nog een vlucht?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
in liefdevolle herinnering Rob Beelen (1942-2020) was de verbindende factor binnen het gezin
BREDA - Wat z’n ogen zagen, maakten z’n handen. Familie, vrienden en huurders: niemand deed ooit vergeefs een beroep op Rob Beelen. Hij overleed in april 2020 op 77-jarige leeftijd. -
Geen askruisje op het voorhoofd vanwege coronacrisis
DEN BOSCH - Christenen krijgen dit jaar geen askruisje op hun voorhoofd om het begin van de vastentijd tot aan Pasen in te luiden. Vanwege de coronacrisis zullen priesters de gelovigen niet aanraken, maar de as boven hun hoofd uitstrooien. Die richtlijn hebben de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Nationale Raad voor Liturgie uitgevaardigd in navolging van het wereldwijde advies van het Vaticaan. -
PREMIUM
Deze Brabanders reizen nu de wereld over: ‘Behalve het mondkapje, merk je hier vrij weinig van de crisis’
Reisplannen worden uitgesteld of vakantie wordt gevierd in eigen land. Een enkeling durft het in deze coronatijden aan om toch de oceaan over te steken. Per boot of per vliegtuig. Deze Brabanders reizen door verschillende continenten. Hoe is dat om nu te doen? -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Vrees voor geweld door avondklok - Medewerkers DAF en ASML staken voor betere cao
De Tweede Kamer is donderdag akkoord gegaan met een avondklok, maar in Brabant staat niet iedereen achter die maatregel. In Tilburg zijn namelijk leuzen tegen de avondklok en de lockdown op muren geklad. De burgemeester van Nuenen vreest radicaliserende inwoners en geweld door de aangescherpte coronamaatregelen. Verder gaat Philips tientallen banen schrappen bij een vestiging in Best en medewerkers van DAF en ASML staken voor een betere cao. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag. -
Zwart weekend voor Nederlandse vliegwereld: twee ongelukken met zweefvliegtuigen, drie doden
Er is zondag opnieuw een zweefvliegtuig neergestort, met een fatale afloop. Dit keer op Vliegbasis Gilze-Rijen. Zaterdag botsten twee Nederlandse zweefvliegers met hun toestel op elkaar in Duitsland.
-
PREMIUM
Video Vrouw (37) uit Kaatsheuvel verongelukt bij crash zweefvliegtuig op Vliegbasis Gilze-Rijen, leden zagen het gebeuren
GILZE-RIJEN - Op vliegbasis Gilze-Rijen is zondagmiddag rond 12.45 uur een zweefvliegtuig neergestort. Daarbij overleed de vrouwelijke piloot (37) van de eenzitter, meldt de politie. -
Onrust Klokgebouw Eindhoven al stukken minder sinds surveillance: 'Ik ben echt heel blij met ze’
Sinds er begin januari een vrouw is neergeslagen door een dakloze uit de tijdelijke opvang in het Klokgebouw in Eindhoven, is er onrust in de omgeving. Sindskort surveilleren er beveiligers en is het een stuk rustiger geworden in de omgeving. -
Overzicht Ongelukken met zweefvliegtuigen
Op vliegbasis Gilze-Rijen stortte zondagmiddag een zweefvliegtuig neer. Een 37-jarige vrouw uit Kaatsheuvel kwam daarbij om het leven. Een dag daarvoor stortte er een vliegtuigje neer in Duitsland, waarbij twee Nederlanders overleden. Hoe de ongevallen konden gebeuren, is nog niet bekend. De afgelopen jaren zijn er meerdere ongevallen met de motorloze vliegtuigjes gebeurd.