Volledig scherm

Zorgverzekeraar over Bavelse pillen: 'Afbouw antidepressiva ook mogelijk met bestaande medicatie'

BAVEL - De Bavelse apotheker Paul Harder heeft medicatie ontwikkeld waarmee het voor patiënten makkelijker zou zijn om antidepressiva af te bouwen. In Harders pillen zitten dezelfde werkzame stoffen als in reguliere pillen, maar dan vermengd met hulpstoffen waardoor de werkzame stof vertraagd wordt afgegeven. De pillen zitten in zogenoemde afbouwstrips. Het aantal patiënten dat de pillen afneemt, groeit snel. Maar zorgverzekeraars willen de pillen niet vergoeden. 

Quote

In de richtlijn van psychia­trie staat dat afbouw mogelijk is met de pillen die op dit moment op de markt zijn.

Rens van Oosterhout, CZ

Volgens zorgverzekeraar CZ is dat omdat voor de beslissing of een medicijn wel of niet wordt vergoed, de verzekeraar primair kijkt naar de richtlijn die de beroepsgroep hanteert. Rens van Oosterhout, manager farmacie bij CZ: ,,In de richtlijn van psychiatrie staat dat afbouw mogelijk is met de pillen die op dit moment op de markt zijn. Die zijn er in voldoende doseringen. Alleen als mensen die stappen te groot vinden kan iemand een aanvraag indienen voor de afbouwstrips. Maar dat betreft echt alleen uitzonderingssituaties.'' De prijs van het middel - die hoger is dan die van reguliere medicijnen - is volgens Van Oosterhout van secundair belang. ,,Al zou het middel goedkoper zijn, dan zouden wij nog kijken naar wat de beroepsgroep erover zegt.'' 

KNMP

De beroepsvereniging van apothekers, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, laat zich niet uit over de afbouwstrips van apotheker Paul Harder. ,,Wij doen geen uitspraak over business cases van onze individuele leden'', laat woordvoerder Dennis Mulkens weten aan BN DeStem. Het enige dat de KNMP kwijt wil is dat ze zelf ook werkt aan een afbouwschema dat als standaard kan gaan gelden.  ,,We doen dit samen met de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Nederlandse Huisartsenvereniging en patiëntenvereniging Mind'', aldus Mulkens. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Leonne Zeegers uit Breda is nu officieel genderneutraal: ‘Overheid heeft schop onder de kont gekregen’
    Update + video + foto's

    Leonne Zeegers uit Breda is nu officieel genderneu­traal: ‘Overheid heeft schop onder de kont gekregen’

    BREDA - Alsof de koning zelf zijn paspoort komt verlengen, zoveel pers is er vrijdagmiddag aanwezig bij de ingang van het stadskantoor. Op de agenda echter geen adellijk bezoek, maar de non-binary persoon Leonne Zeegers. Dankzij een uitspraak van de rechter mag zij als eerste Nederlander een paspoort aanvragen waarin niet expliciet vermeld staat of ze man of vrouw is. In plaats van een V staat er X/X.