Dierenactivisten maandag bij de boerderij in Boxtel.
Volledig scherm
Dierenactivisten maandag bij de boerderij in Boxtel. © ANP

ZLTO-voorman vreest dat varkens moeten worden geruimd na actie in Boxtel: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

BOXTEL - Volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig. Zo betitelt Wim Bens, voorzitter van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) de bezettingsactie van een varkensbedrijf in Boxtel. 

,,Dit kan niet, dit willen we niet en dit mag nooit meer gebeuren”, aldus de topman van de boerenorganisatie. Bens maakt zich grote zorgen over het welzijn van de dieren. ,,Dit veroorzaakt veel onrust onder de dieren en de boeren, maar nog veel erger is het gevaar op mogelijke ziektes.” 

Bens wijst er op dat in grote delen van Europa de Afrikaanse varkenspest heerst en dat de actievoerders de ziekte zomaar kunnen verspreiden. ,,Varkensboeren doen alles om besmettingen buiten de deur houden met schone laarzen, kleding en sluizen en dan komen er in een keer mensen binnen uit ik weet niet waar. Dit is volstrekt onverantwoord. We maken ons hele grote zorgen.” 

Wellicht geruimd

De boerenvoorman heeft al geluiden opgevangen dat er uit voorzorg wellicht geruimd zou moeten worden. Bens: ,,En dat zou wel een heel erg trieste balans zijn van deze actie.”

Namens de ZLTO overlegt Bens vandaag met LTO Nederland, POV (branchevereniging van varkensboeren) over hoe dergelijke acties in de toekomst voorkomen kunnen worden. ,,Wat dit kan echt niet. Wij willen met iedereen overal over praten en dan kan dit gewoon niet.”

‘Slachtofferrol’

Erwin Vermeulen van Animal Rights noemt de vrees van Wim Bens absurd. “Het is een argument om dit soort acties onmogelijk te maken. Het is hetzelfde als dat je tegen je kind zegt: je mag maar op één speelplaats spelen, anders ga je dood. De veeboeren manoeuvreren zich in een slachtofferrol, terwijl de enige slachtoffers in dit verhaal de dieren zijn.”

Animal Rights was overigens niet betrokken bij de actie bij een varkenshouderij in Boxtel maandag. “Deze actie was niet onze eerste keuze geweest. Wat wel heel duidelijk is gemaakt is dat het geweld en de diepe haat niet bij vreedzame actievoerders moet worden gezocht, maar bij de mensen die het uitbuiten van dieren steunen”, stelt Vermeulen.

Overleg op hoog niveau

De Producenten Organisatie Varkenshouder (POV) wil nog vandaag op hoog niveau overleg over de bezettingsactie van dierenactivisten op een varkensbedrijf in Boxtel. De organisatie is laaiend van woede over de actie. Eric Stiphout uit Sambeek, vice-voorzitter vindt het volstrekt onacceptabel dat zo’n honderd mensen zomaar een boerenbedrijf bezetten, de dieren in gevaar brengen en de bedrijfsvoering volstrekt verstoren en daar tien uur kunnen blijven. ,,Op welk punt zijn we dan in Nederland aanbeland. Dit is toch volstrekt onacceptabel.”

Quote

De emoties lopen bij varkensboe­ren in het hele land hoog op

Eric Stiphout, POV

De POV liet afgelopen weekend nog weten te vrezen dat dierenactivisten na een internationaal congres, afgelopen weekend in Amsterdam, mogelijk acties zouden voeren bij boerenbedrijven. 

,,En zie wat er nu gebeurd is. Ze breken zomaar een bedrijf open. Bij onze achterban is met verbazing, verdriet en enorme boosheid gereageerd op deze volstrekt onverantwoorde actie. Temeer omdat wij al geluiden hadden gekregen - en daar ook voor gewaarschuwd hebben - dat dit er aan zat te komen. Als bestuur waren we gisteravond in Boxtel en zijn we nauw betrokken geweest bij de gang van zaken.” 

Achterban rustig houden

Volgens Stiphout is de POV er in geslaagd om haar achterban ‘rustig te houden’. ,,De emoties lopen bij varkensboeren in het hele land hoog op. Dat is ook niet zo vreemd, want jouw bedrijf kan het volgende zijn, maar we zijn er in geslaagd om de gemoederen redelijk rustig te houden.”

  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.