Wobine Buijs: een burgemeester moet mens zijn, geen robot
OSS - Als burgemeester van Oss zag Wobine Buijs hoe haar stad vorige week overspoeld werd door verdriet. In het oog van de orkaan loodste Buijs de stad bekwaam door de vloedgolf van emoties. De recente geschiedenis leert dat het niet vanzelfsprekend is dat burgemeesters zo’n klus tot een goed einde brengen.
Pauw, RTL Late Night, Tijd voor Max. Wobine Buijs, burgemeester van Oss, had afgelopen week de talkshows voor het uitkiezen. Allemaal wilden ze met haar praten over het afschuwelijke treinongeluk dat vorige week donderdag haar stad in rouw dompelde. Maar Buijs bleef in Oss en bedankte voor de eer. Omdat ze het niet zag zitten om met de borrelnootjes op tafel en collega-gasten als Gordon of Gerard Joling haar diepste gevoelens over het ongeluk te delen.
Verdriet
,,Dat is helemaal niks voor mij”, zegt ze, precies een week na het bakfietsdrama. Een dag eerder heeft ze ten stadhuize wel een paar cameraploegen ontvangen. Om via de camera al die Nederlanders te bedanken voor al hun medeleven. En ook om duidelijk te maken dat het niet de bedoeling is dat de voor 8 oktober geplande bijeenkomst in schouwburg De Lievekamp ontaardt in een landelijke manifestatie van verdriet. Het samenzijn is alleen voor genodigden, onder wie alle betrokken hulpverleners. ,,Oss moet de kans krijgen om dit alleen te doen, we willen niet dat dit een massale gebeurtenis wordt.” De bijeenkomst zal op tv worden uitgezonden en zal ook te volgen zijn op beeldschermen in het voetbalstadion van TOP Oss.
Vandaag is het exact zeven jaar geleden dat de nu 58-jarige Wobine Buijs-Glaudemans werd geïnstalleerd als burgemeester van Oss. De benoeming kwam uit de lucht vallen, vrijwel niemand wist dat de topambtenaar van de provincie Brabant deze ambitie koesterde. In het Provinciehuis in Den Bosch was ze eerder vier jaar lang lid van Provinciale Staten geweest, voor de VVD, maar in die periode wist ze zich niet aan de anonimiteit van de provinciale politiek te ontworstelen.
Complimenten
In Oss werd ze vorig jaar herbenoemd, om nog eens zes jaar burgemeester te zijn. De gemeenteraad is dik tevreden over haar, unaniem. Het noodlottige ongeval met de bakfiets van kinderdagverblijf Okido plaatste de geboren Tilburgse tegen wil en dank in de schijnwerpers. Buijs werd in het diepe gesmeten – en kwam weer boven. Binnen en buiten het gemeentehuis ontving ze de complimenten voor de manier waarop ze het verdriet in goede banen probeerde te leiden en haar stad door de nasleep van het drama loodste.
Burgemeesters die met een ramp geconfronteerd worden: de recente geschiedenis leert dat een goede afloop geen vanzelfsprekendheid is. De brand die in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 uitbrak in het Volendamse café De Hemel -en waarbij veertien doden vielen- kostte burgemeester Frank IJsselmuiden de kop. En nadat er bijtende kritiek neerdaalde op zijn rol na de grote brand bij een chemisch bedrijf in Moerdijk, pakte ook burgemeester Wim Denie zijn biezen. Hoe goed een burgemeester het ook heeft gedaan vóór de ramp: wie een uitglijder maakt in het oog van de orkaan, kan een streep zetten door zijn of haar loopbaan.
Nu God er niet meer is, komen mensen na zo'n ramp al snel uit bij de burgemeester
Sinds de vuurwerkramp in Enschede -waar burgemeester Jan Mans het wél goed deed- en de cafébrand in Volendam worden burgemeesters beter voorbereid op crisissituaties. Op trainingen krijgen ze aangereikt wat hun rol is en vooral ook wat ze niet moeten doen. De belangrijkste les is deze: laat je gezicht zien. ,,Als er zoiets verschrikkelijks als in Oss gebeurt, gaan mensen op zoek naar hogere machten. Nu God er niet meer is, komen mensen al snel bij de burgemeester uit”, zegt de Groningse psycholoog Hans van de Sande, die veel bestuurders bijstond met tips en adviezen.
Emoties
,,Er zijn ook burgemeesters die bij zo’n ramp meteen denken aan de vraag wat dit voor henzelf betekent. Je kunt in elk geval niks faken, mensen zien meteen of je echt begaan bent met mensen of niet. Mijn boodschap is ook dat je op moet passen met de media. De tijd dat media alleen met feiten bezig zijn, ligt achter ons. Media weten dat de centjes te verdienen zijn met emoties, dus daar spelen ze op in. Burgemeesters kunnen het beste bij hun mensen blijven en niet in talkshows gaan zitten. Zo’n programma als Pauw is toch vooral een index voor de mate waarin je van jezelf houdt.”
Zo ver wil Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, niet gaan. Een optreden bij Jeroen Pauw of Twan Huys kan ook functioneel zijn, vindt hij. ,,De prioriteit hoort inderdaad bij je burgers te liggen. Maar je kunt je best voorstellen dat de burgemeester van Oss naar een talkshow gaat om namens haar gemeente de rest van Nederland te bedanken voor het medeleven. Als je je daar zelf prettig bij voelt, is daar niets op tegen.”
MH17-ramp
De ervaring van Jong is dat burgemeesters anno 2018 echt wel weten dat ze er moeten staan als zich een ramp voordoet. ,,Mensen kiezen bewust voor het burgemeestersambt. Als je geen empathische kant hebt, moet je geen burgemeester willen worden. Bij rampen of calamiteiten hoef je ze echt niet te zeggen dat ze burgervader of burgermoeder moeten zijn, dat snappen ze wel. Kijk maar hoeveel burgemeesters terugkwamen van vakantie na de MH17-ramp. Burgers verwachten dat de burgemeester er is op zulke momenten.”
Burgemeesters snappen echt wel dat ze bij een ramp burgervader of burgermoeder moeten zijn
Alle nieuwkomers in het vak krijgen bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters trainingen aangeboden over hun rol in geval van crisis of calamiteit. Wouter Jong: ,,Daarbij worden vooral ook ervaringen uitgewisseld, we vragen dan burgemeesters die zo’n situatie hebben meegemaakt. Het valt nooit helemaal aan te leren, voor een belangrijk deel komt het neer op fingerspitzengefühl, maar tips kunnen wel nuttig zijn. Zoals een goed draaiboek ook handig kan zijn, het zorgt ervoor dat je niks over het hoofd ziet. Je kunt het maar één keer goed doen”.
Calamiteiten
Wobine Buijs zegt dat ze na de ramp in Oss zeker profijt heeft gehad van de trainingen die ze bij het Genootschap volgde. Toen ze in de zomer van 2011 voorgedragen werd in Oss, wist ze ‘weinig tot niets’ over de taken die burgemeesters te vervullen hebben als zich een calamiteit voordoet. ,,In de maanden voor ik begon, heb ik daar veel op gestudeerd.” De belangrijkste les die ze eraan overhield, is deze: je hoeft geen ‘robotrol’ aan te nemen, je moet gewoon jezelf blijven. Maar ook praktische tips als: veeg je agenda leeg.
Op het Osse stadhuis ging het vorige week donderdag voortreffelijk, zegt Buijs. Binnen een mum van tijd zat ze aan tafel met een beleidsteam en was er een directe lijn met het operationeel team in Den Bosch, met onder meer de politie en de brandweer. In aanwezigheid van haar gemeentesecretaris en de loco-burgemeester stelde ze voor om zo snel mogelijk naar de getroffen ouders te gaan. Zo geschiedde. Vijf minuten nam Buijs om de ramp ‘in te laten dalen’ bij haarzelf. ,,Je moet snappen wat zo’n ouder meemaakt, dan kun je ook zelf overeind blijven.” De ‘machinerie’ op het stadhuis regelde ondertussen andere zaken: de opvang van de directe betrokkenen, het regelen van het verkeer, de communicatie met de buitenwereld.
Je moet snappen wat zo'n ouder meemaakt, dan kun je zelf ook overeind blijven
Om één uur ’s middags was er een persconferentie. Waar Buijs als eerste het woord kreeg. ,,Na de gesprekken met de ouders ben ik ook nog naar de brandweerkazerne gegaan, dus er was niet veel tijd meer om me voor te bereiden. Ik heb kort overlegd met twee ambtenaren, daarna heb ik me twaalf minuten afgezonderd. Gewoon gaan zitten met een pen en papier, om mijn gedachten te ordenen. En vooral ook te bedenken wat ik niet wilde zeggen: niks over het onderzoek, niks over de slachtoffers. Duiding geven, dat is belangrijk bij zo’n persconferentie. Zenuwachtig? Nee, dat was ik niet. Ik heb in het onderwijs gezeten, dan ben je wel wat gewend. En als burgemeester heb ik ook al wel meer testcases gehad.”
Donderdagavond om kwart over zes werd ook het idee geboren om met het college van burgemeester en wethouders én de voltallige gemeenteraad naar de rampplek bij station-West te gaan. Buijs voerde er kort het woord en begaf zich daarna tussen de rouwende massa. ,,Wildvreemden zeiden daar tegen me hoe fijn het was dat wij daar bij waren."
Overwicht
Thuis in Venlo zag VVD’er Mark Verheijen 's middags op zijn laptop dat Buijs het er goed vanaf bracht tijdens de persconferentie. ,,Het was een goede mix: ze begeleidde het proces en ze toonde haar menselijkheid. Dit zijn de momenten dat je getest wordt als burgemeester. Tachtig procent kun je trainen, maar die laatste twintig procent niet.” Verheijen, die later ook kortstondig in de Tweede Kamer zat, was waarnemend VVD-voorzitter toen Wobine Buijs daar in het hoofdbestuur zat. ,,Ze was toen nog topambtenaar bij de provincie, maar je merkte dat ze overwicht had. Als ze het woord nam, werd er naar haar geluisterd. Ze heeft gevoel voor mensen, weet ook hoe je sfeer moet maken. Charme, timing, ook bij zo’n ramp zijn dat belangrijke eigenschappen. Je moet weten wanneer je naar voren kunt stappen en wanneer niet.”
Als je het niet doorleeft, kun je ook niet zijn wie je bent
Op 18 november 2016 onderwierp Wobine Buijs zich aan een avondvullend interview met Frénk van der Linden in schouwburg De Lievekamp. Bij die gelegenheid vertelde ze dat ze van haar vader -die in een ‘jappenkamp’ had gezeten- geleerd had om ‘verdriet weg te stoppen in doosjes’. Om te voorkomen dat je verdrinkt, dat de tranen je het zicht ontnemen op de mooie dingen van het leven. ,,Afgelopen week heb ik mijn eigen emoties gedeeld met de twee T’s: mijn Team en mijn Thuis. Die zijn allebei fantastisch. Als je het niet doorleeft, kun je ook niet zijn wie je bent.”
Langzaam maar zeker pakt Oss de draad van het leven weer op, ziet Buijs. De gemeenteraad vergadert weer op 4 oktober. Belangrijk agendapunt: het bestemmingsplan buitengebied. Buijs glimlacht: ,,Routine geeft ook houvast."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Honderden vluchten Transavia sneuvelen - Meerdere kinderen onwel tijdens feest
Door personeelstekorten worden komende zomer honderden vluchten van Transavia geschrapt. Dat raakt ook vakantievluchten vanaf Eindhoven Airport. Bij een zogeheten Minor feest in Helmond zijn vrijdagavond meerdere kinderen onwel geworden. En de man die vrijdagochtend zwaargewond werd gevonden in een natuurgebied in Helvoirt, blijkt een 68-jarige Bredanaar te zijn. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van zaterdag. -
PREMIUM
‘Massahysterie’ tijdens jongerenfeest Minor? Niet iedereen gelooft dat
HELMOND - Minderjarige jongeren die van hun stokje gaan, ongeruste ouders, geëmotioneerde jongens en meisjes en wilde verhalen over drugs en wapens. Het Minor Feest in de Geseldonk in Helmond eindigde vrijdagavond voortijdig in chaos en paniek. Maar wat klopt er van alle geruchten? -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Bestuurder onwel en overleden op afrit snelweg - Aanhouding voor drugsdumping met enorme natuurschade
Een 65-jarige bestuurder uit Eindhoven werd woensdagochtend onwel achter het stuur, botste tegen een boom en overleed op de A67 bij Eersel. Daarnaast was het met ruim 1000 kilometer file woensdag de drukste avondspits van het jaar. Verder heeft PSV een trucje bedacht om Cody Gakpo langer in Eindhoven te houden. En de tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wat betekent dat voor ons spaargeld? Dat en meer in het nieuwsoverzicht van woensdag. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUMCOLUMN & POLL
Nepbeelden? Die kan de politie beter aan ABBA overlaten
De Nederlandse politie meldde deze week een wereldprimeur. Ze liet een doodgeschoten jongen de hoofdrol spelen in een filmpje. Het doel: de moord oplossen. Maar heiligt dat doel alle middelen? -
met video
Fietser (15) uit Uden zwaargewond bij aanrijding, automobilist (61) uit Zeeland aangehouden
ELSENDORP - Op de Elsendorpseweg in Elsendorp is vrijdagochtend een 15-jarige jongen uit Uden geschept door een auto. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.