Volledig scherm
Windturbines tussen Zevenbergen en Etten-Leur tijdens de eerste storm van 2018. Bij een storm met een kracht als vandaag draaien de windturbines op vol vermogen. Maar door een snelheidsbegrenzer draaien de wieken niet zo hard als je zou verwachten. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Windmolens draaien tijdens storm in alle rust of helemaal niet

BREDA - Het stormt in Nederland, maar de vele windmolens houden nauwelijks gelijke tred. De ‘wieken’ draaien rustig hun gangetje. Waarom eigenlijk? Hoe harder het waait, hoe meer stroom toch? Vijf vragen over windenergie.

Het is windkracht 7 in ons land, aan de kust zelfs 9. En dan met windstoten die een snelheid van tegen de 90 kilometer per uur halen. Waarom draaien de windturbines dan niet op volle toeren?

De reden hiervoor is dat elke windturbine een snelheidsbegrenzer heeft. Anders zouden ze niet meer te controleren zijn. Mathieu Meijer van energiebedrijf Eneco: ,,Op een zeker moment draait een windmolen op maximaal vermogen. Gelet op de wind vandaag zouden de molens zeker 25 meter per seconde moeten draaien, terwijl dat in werkelijkheid maar veertien meter is. Het is een kwestie van het afstellen van de bladen.”

Is het wel veilig om de windmolens nu in bedrijf te houden?

Er is wel een grens. ,,Bij windkracht 10 of hoger zijn er windparken die voor de veiligheid worden stilgelegd. Dat zal hier en daar wel het geval zijn nu’’, zegt Meijer.

Er is in elk geval zoveel wind dat de windmolens op hun productiefst zijn. Levert dat geen problemen op voor het stroomnet?

Dat is volgens Meijer niet het geval. ,,De extra energie die nu wordt opgewekt, kan zonder problemen direct in het stroomnet worden verwerkt. De fossiele energiecentrales (de kolencentrales, red.) doen gewoon een stapje terug om het verschil op te vangen. Het gevolg is dat het aandeel van windenergie in de stroomvoorziening nu veel groter is.”

Nederland is een winderig land. Betekent dat ook dat ons land meer profiteert van windenergie dan relatief windarme landen?

Op zich klopt dat, maar Meijer brengt een nuance aan. ,,Je kunt voor iedere locatie wel een bepaalde windmolen neerzetten. De technologie is al erg ver gevorderd. Op een windrijke plek in Nederland zet je een robuuste molen neer. Op een rustige plek is een ander type molen weer geschikter.’’ Met andere woorden: zolang de wind maar waait, is er energie op te wekken.

Hoeveel windmolens telt Nederland nu en wat is hun gezamenlijk aandeel in de energievoorziening?

Bijna 13 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland werd in 2016 duurzaam opgewekt, een jaar eerder was dat volgens het CBS nog 11 procent. Het aandeel duurzame elektriciteit groeit vooral door de toename van het aantal windmolens. Gezamenlijk leveren die meer energie op dan zonnepanelen en biomassa samen. Er zijn ongeveer 2.500 windmolens in Nederland.  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement