Volledig scherm
Wilde zwijnen rukken op in Brabant. Foto Erik van Asten. © Erik van Asten

Wild zwijn rukt op in Brabant 'Zelfs afschieten houdt ze niet tegen'

Wilde zwijnen rukken op in deze provincie. Ze wroeten nu ook in de buurt van Chaam en Breda. ,,Die dieren laten zich door niets en niemand tegenhouden.''

Ingewijden spreken van een fors probleem. ,,Schieten van zwijnen helpt onvoldoende om verspreiding tegen te gaan. Zo snel fokken ze'', zegt Reinier Enzerink van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Hardere maatregelen

Volledig scherm
© ANP

Terwijl in Brabant is afgesproken dat er helemaal geen wilde zwijnen mogen leven, dijt de populatie fors uit. Afgelopen jachtseizoen werden in deze provincie al 556 everzwijnen afgeschoten, maar toch klinkt een pleidooi voor hardere maatregelen.

Brabantse boeren maken zich zorgen, nu wilde zwijnen jaarlijks ongeveer 50.000 euro schade aan hun maïs en aardappelen aanrichten. Daarnaast zijn er jaarlijks zo'n vijftien verkeersongelukken met deze dieren in Brabant; in 2014 een met dodelijke afloop in Heusden.

Tot voor kort liet het wild zwijn zich in West-Brabant nog niet zien. Medewerkers van Staatsbosbeheer en jagers doen nu meldingen in de grensregio's onder Chaam en het Bredase Mastbos. Of dat inmiddels vaste bewoners zijn of zwervende zwijnen, moet nog blijken.

Boeren en jagers willen het schrandere everzwijn vanuit de Brabantse lucht met drones opsporen en het hele jaar door op verschillende manieren bejagen.

Lees ook: Wild zwijn in de regio: Evers eten werkelijk alles

Blij

Natuurliefhebbers zijn blij met het beest dat hier vóór 1900 overal leefde. Kenners zien ze in elk geval niet meer verdwijnen en dringen aan op ander beleid. ,,Niet langer de nul-optie, want dat red je niet. Ook niet met jagen. Maar een nul-schade-aanpak, waarbij je accepteert dat ze er in bepaalde natuurgebieden zijn en je schade voorkomt'', zegt dier-ecoloog Hugh Jansman, bekend van genetisch onderzoek onder wilde zwijnen. 

Volgens hem komt de Brabantse populatie deels spontaan uit Limburg en België, maar lijkt het er verdacht veel op dat ook exemplaren zijn losgelaten die mogelijk uit fok afkomstig zijn. ,,Illegale herintroductie, anderen noemen het uitzetten.''

Volledig scherm
Wild zwijn met jongen. foto Otto Faulhaber
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
    Geef uw mening

    Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

    Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.