Volledig scherm
Ron Langeveld met een van zijn wijnen

Wijn proeven in een van de West-Brabantse wijngaarden

De Nederlandse wijn zit al sinds het begin van dit millennium in de lift. Ons land telt zo’n 170 professionele wijngaarden. Als onderdeel van de Nederlandse wijnweek stelden afgelopen weekend verschillende wijnboeren in de regio hun poorten en wijnkelders voor een of twee dagen open voor bezoekers.

Het mooie weer zorgden voor een aardige toeloop bij wijngaarden De Linie in Made, Dassemus in Chaam en Hof van Baarle in Baarle-Nassau. Datzelfde mooie weer, wat we al enkele weken hebben deze nazomer, stemt wijnboer Ron Langeveld bijzonder vrolijk. ,,Deze zomer is heel gunstig, een droom voor elke wijnmaker. Alle druiven worden mooi rijp en alles kan lekker lang blijven hangen.”

Zijn wijngaard – De Dassemus – was met 4 hectare fruit jarenlang de grootste van Brabant. Onlangs is hij echter voorbijgestreefd door de nonnen in Oosterhout. ,,Al hebben zij nog geen productie gedraaid. Bovendien zijn zij natuurlijk gestart met behulp van provinciale subsidie.”

Bezoekers aan Langevelds wijngaard konden met eigen ogen zien hoe het fruit groeit en bloeit. Dat deel dat nog niet geoogst is dan. Langeveld is namelijk al aan het plukken. Jaarlijks wordt zijn fruit omgezet in zo’n 15.000 flessen drank. ,,We hebben rood, wit, mousserend en daarnaast maken we hier ook appelcider en grappa”, legt hij uit. Tijdens de opendag konden bezoekers naar believen een slokje proeven, een kijkje nemen bij de gistende wijn of even zitten op een van de ingerichte terrasjes.