Volledig scherm
Hele artikel zaterdag 26 november in BN DeStem

Wifisensoren in de binnenstad van Breda: 'is Big Brother watching you?'

ETTEN-LEUR - De gemeente Breda hangt zestig wifisensoren op in de stad, die inzicht moeten geven in het aantal bezoekers en hun gedrag. Waar lopen ze, hoe lang blijven ze en hoe vaak komen ze terug. Mag een gemeente dat zomaar doen?

Door de stad lopen en gevolgd worden door sensoren die meten hoe lang je blijft, waar je precies naartoe gaat en hoe vaak je terugkomt. En dat doorgeven aan gemeente of winkeliers. In Breda is het binnenkort zover, als de gemeente daar zestig wifisensoren heeft opgehangen. Deze sensoren vangen signalen op die door telefoons, tablets en computers worden uitgezonden en meten aan de hand daarvan 24 uur per dag het komen en gaan van bezoekers.

Is Big Brother watching you?
​Nee hoor, zegt woordvoerder David Slager van de gemeente Breda. „De kastjes hangen in en om de binnenstad van de gemeente. De gegevens die wij uit die kastjes krijgen zijn geanonimiseerd. Wij kunnen dus niet zien wie iemand is of waar iemand vandaan komt, alleen of iemand vaker is geweest.”

De sensoren houden niet alleen bij hoeveel bezoekers er in de stad lopen en waar ze precies lopen, maar kunnen ook andere signalen uitzenden. Bijvoorbeeld dat een prullenbak vol is, dat een lantaarnpaal niet in orde is en informatie over het wegdek. De uitkomsten komen straks in de Binnenstadsmonitor van Breda, die voor iedereen in te zien is en die komend jaar voor de eerste keer wordt gepubliceerd.

Informatie
​Waardevolle informatie voor een gemeente, als het gaat om planning van de openbare ruimte. Maar ook voor de detailhandel bieden de gegevens een schat aan informatie. De gemeente Breda is niet van plan bezoekers van de stad te informeren over de sensoren middels borden in de stad.

We zetten het op de site en sturen een persbericht. Wij zijn niet verplicht om bezoekers erop te wijzen, want het gaat om geanonimiseerde gegevens”, meent Slager. In Breda treden de sensoren vanaf het eerste kwartaal van 2017 in werking.

West-Brabant
Breda is de eerste stad in West-Brabant die op deze geavanceerde manier bezoekersinformatie gaat verzamelen. In andere plaatsen telt de gemeente haar bezoekers op de ‘ouderwetse’ manier, zoals in Roosendaal.

„Wij hebben op een paar plaatsen zoals in de Dokter Brabersstraat en de Raadhuisstraat, passantentellers hangen”, meldt René van Gastel, ambtenaar bij de gemeente Roosendaal die zich bezighoudt met vrijetijdseconomie en retail. „Die kastjes registreren als er iemand langs loopt. Ze doen niets anders dan tellen, registreren verder geen gegevens. Het geeft een indicatie van het aantal bezoekers, die niet zo nauwkeurig is. Als iemand drie keer door de Brabersstraat loopt, wordt diegene ook drie keer geteld.”

Om meer inzicht in bezoekers te krijgen houdt de gemeente dan ook een keer per jaar een enquete, waarbij passanten worden geïnterviewd. De gemeente denkt intussen wel na over meer geavanceerde meetmethodes als wifisensoren. Van Gastel: „Maar het is nog de vraag wat we gaan doen, omdat er nogal wat discussie over is.”

In de gemeente Bergen op Zoom worden bezoekers ook nog op de ‘ouderwetse’ manier, dus zonder wifisensoren, geteld. „Wij hebben een passantentelsysteem dat bezoekersaantallen meet, maar verder geen gegevens vastlegt”, zegt gemeentewoordvoerder Nausikaa van den Merkenhof. „Er wordt wel gesproken over wifisensoren, maar er zijn nog geen concrete plannen.”

Ook in de gemeente Etten- Leur is bij gemeentewoordvoerders desgevraagd niets bekend over wifisensoren.

Hoe werkt wifi-tracking?
Wifisensoren vangen signalen op die worden uitgezonden door mobiele apparaten als telefoons, computers en tablets. Al deze apparaten hebben een zogeheten MAC-adres (Media Access Control). Dit is een uniek identificatienummer, dat door de fabrikant aan het apparaat wordt gegeven, vergelijkbaar met het chassisnummer van een auto.

Een bedrijf dat MAC-adressen van passanten uitleest, kan veel te weten komen over hun shopgedrag. Maar zover komt het niet volgens Huib Lubbers, oprichter van het Amsterdamse bedrijf CityTraffic, dat talloze ‘telpunten’ heeft opgehangen in diverse Nederlandse plaatsen, waaronder wifisensoren in het Roosendaalse winkelcentrum Roselaar.

Lubbers: „De sensoren vangen de MAC-signalen op. Die worden meteen versleuteld, zodat ze niet terug te voeren zijn op personen. Wij ontvangen vervolgens dat versleutelde signaal.” Maar ook zonder versleuteling zouden MACadressen niet achterhaald kunnen worden zegt Lubbers.

„Er is geen register waarin MAC-adressen staan. Een fabrikant als Apple weet niet wie welk MAC-adres heeft.”

Er is een 'maar'
​Dat klopt, zegt datajournalist Dimitri Tokmetzis, maar er is een ‘maar’: „Zodra dat MAC-adres ergens aan gelinkt kan worden, kunnen ze achterhalen wie je bent. Stel dat je MAC-adres in een winkel wordt opgevangen op het moment dat je digitaal afrekent, dan weten ze wie je bent.” En zo zijn er veel meer links te bedenken. „Je telefoon zendt continu gegevens uit. Aan de hand daarvan kan je profiel worden opgebouwd.”

Het MAC-adres versleutelen helpt, maar dan moet het wel een goede versleuteling zijn die maar één kant op werkt. Zodra het mogelijk is te ontsleutelen, valt de anonimiteit weer weg. Het enige dat echt helpt volgens Tokmetzis is zelf je MAC-adres veranderen, maar daarvoor is veel technische kennis nodig. Resteert het apparaat in de vliegtuigstand of gewoon helemaal uit te zetten.

Volledig scherm
Wifisensoren in de stad