Volledig scherm
Dienblaadje met medicinale cannabis van Peggy de Klerk. © Peggy de Klerk

West-Brabantse huisartsen schrijven niet graag medicinale cannabis voor

ETTEN-LEUR - Ondanks enorme stijging van het uitgeven van medicinale cannabis door openbare apotheken in 2016, blijkt dat Huisartsen niet happig zijn op het voorschrijven van medicinale cannabis. 

‘Je wilt niet de naam drugsdealer krijgen’, ‘straks staan er verslaafden aan je deur’, ‘het is toch een verslavend middel’, en ‘het is niet wetenschappelijk aangetoond dat het goed is’ zijn de reacties die huisartsen geven als ze gevraagd worden naar hun visie over het voorschrijven van medicinale cannabis.

LEES OOK: Wiet op recept: Hoop gloort voor duizenden patiënten

Het gebruik van medicinale cannabis is in het jaar 2015 tot 2016 met 80 procent gestegen. Het jaar daarvoor was er ook al een toename van 40 procent. Dit meldde de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) vorig jaar in het Pharmaceutisch Weekblad (december 2016 Jaargang 151 Nr 50). In 2016 was kwam het aantal verstrekkingen daarmee op 45.000. Toch geven diverse huisartsen in de regio West-Brabant aan dat zij niet zo happig zijn op het voorschrijven van medicinale cannabis.

Lastig vraagstuk

Terughoudend is het woord dat de houding van de huisartsen omschrijft omtrent dit onderwerp. Diverse huisartsen geven aan dat het een lastig vraagstuk blijft. Alle gesprokene zeggen dat ze nooit zelf met het voorstel komen als oplossing voor een klacht. De vraag moet vanuit de patiënt komen en ook dan grijpen de huisartsen niet graag naar dit middel. Ondanks dat artsen sinds 2003 wettelijk gezien medicinale wiet mogen voorschrijven, gebeurt dit niet met grote regelmaat.

,,Ik ben bijna 34 jaar werkzaam als huisarts en heb de vraag hiernaar slechts een paar keer gekregen”, zegt huisarts Rien Frankenhuis uit Breda. Hij geeft aan geen voorstander te zijn van het voorschrijven van cannabis op recept. ,,Het is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt. Allereerst kijk je naar bestaande medicijnen en andere alternatieven. Bij terminale patiënten hoor je de vraag iets vaker voorbijkomen. Zelf schrijf ik het nooit voor.”

LEES OOKPvdA-fractie positief over vergoeden wiet op recept 'als werking bewezen is'

Meer vragen

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ziet het aantal vragen van huisartsen omtrent dit vraagstuk toenemen. ,,Op het ledenforum zien we dat het onderwerp regelmatig besproken wordt tussen huisartsen onderling. Hierin zien we een toename. Veel voorkomende vragen zijn: wanneer wordt cannabis voorgeschreven, wat is er bekend over de effectiviteit hiervan en de vraag naar de ervaringen van collega’s ”, aldus Monique Verduijn, senior wetenschappelijk medewerker van het NHG.

Vanwege deze toename is het NHG momenteel bezig met het ontwikkelen van een standpunt over medicinale cannabis. ,,Als een patiënt met chronische klachten vraagt om medicinale cannabis, is dat alleen toegestaan als gangbare behandelingen niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven”, voegt de woordvoerster toe.

In dit standpunt (in ontwikkeling) wordt ook gekeken naar bij welke patiënten huisartsen het beter niet kunnen voorschrijven. Bij patiënten met psychosen of verslavingsproblematiek. Maar ook voor adolescenten, zwangeren en moeders die borstvoeding geven wordt het gebruik van cannabis afgeraden.

Zorgverzekeraars

Frankenhuis is het eens met het feit dat zorgverzekeraars het vooralsnog niet (meer) vergoeden. ,,Je wilt patiënten dolgraag helpen. Maar meewerken door een (mogelijk) verslavend middel voor te schrijven zie ik niet zitten. Ik begrijp dat zorgverzekeraars alleen de medicijnen vergoeden die wetenschappelijk bewezen zijn.”

Het NHG raadt de huisarts af om de patiënt naar de coffeeshop te sturen voor cannabis omdat de kwaliteit en de hoeveelheid werkzame stoffen bij de coffeeshop erg kan variëren. Uit onderzoek van het RIVM bleken dat 23 van de 25 cannabismonsters uit de coffeeshop verontreinigd waren met een of meerdere bestrijdingsmiddelen. Bij gebruik van cannabis adviseert het NHG uit te gaan van de beschikbare kwaliteiten medicinale cannabis.”

  1. Feestfilmpje met Snollebollekes in de prijzen bij wielergala UCI

    Feestfilm­pje met Snollebol­le­kes in de prijzen bij wielergala UCI

    GUILIN - Het filmpje werd al ruim anderhalf miljoen keer bekeken door wielerliefhebbers: een massa aan wielerfans springend en dansend op ‘Links Rechts’ van Snollebollekes op de Col du Latauret tijdens de afgelopen Tour de France. En het filmpje is nu ook nog eens in de prijzen gevallen, want de internationale wielerbond UCI eerde de video met de Buzz Video of the Year Award tijdens het wielergala in het Chinese Guilin.