Volledig scherm
Een jonge vrouw bekijkt vacatures bij het UWV Werkplein in Den Haag ten tijde van de economische crisis. Inmiddels is de situatie op de arbeidsmarkt sterk verbeterd en er is in veel sectoren zelfs een nijpend personeelstekort. © ANP

West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.

In het eerste half jaar van dit jaar zijn er 93.100 vacatures ontstaan. Dat is 19 procent meer ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het grote aantal openstaande vacatures wordt niet alleen veroorzaakt door vervangingsvraag als gevolg van uittredende ouderen, maar ook door uitbreiding van werkzaamheden.

Omscholen

De situatie op de arbeidsmarkt is niet voor alle beroepen aan het verbeteren. Er is wel vraag naar administratief personeel, maar het aanbod is groter. Dat geldt volgens het UWV ook voor receptionisten en boekhoudkundigen. Het UWV raadt deze groep werkzoekenden aan om zich te laten omscholen en de blik op werk buiten het eigen vakgebied te richten.

In Brabant is de krapte op de arbeidsmarkt het grootst in het oosten van de provincie. Daar is de krapte bovengemiddeld groot. West-Brabant zit inmiddels op het landelijk gemiddelde.

Door de groeiende krapte komen steeds meer 50-plussers die werk zoeken ook weer aan een baan. Al blijven veel werkgevers vaak voorzichtig, omdat ze vrezen voor hoge loonkosten. Volgens het UWV is dat lang niet altijd terecht.