Volledig scherm
© Koen Suyk

West-Brabant blijft zitten met oude kantorenmeuk

BREDA - In West-Brabant bevindt 41 procent van de kantoren die te huur staan zich in de categorie ‘kansarm’. Dat wil zeggen dat eigenlijk niemand ze wil hebben, omdat ze te oud en te onhandig zijn. 

Dat blijkt uit de laatste cijfers van makelaar Cushman & Wakefield.

Breda en omgeving scoren slecht in vergelijking met de rest van Nederland, waar ‘slechts’ een op de drie kantoren als ‘kansarm’ wordt omschreven.

Aan de andere kant, steden als Zwolle, Apeldoorn en Deventer en een provincie als Limburg hebben nog veel meer amper te verhuren kantoren binnen hun grenzen.

De minder populaire oudjes blijven over

Een belangrijke reden waarom West-Brabant zo’n groot kansarm aanbod heeft, is dat er in korte tijd veel hypermoderne gebouwen zijn verhuurd. Eind 2017 bleek bijna de helft van dit soort gewilde panden die werden aangeboden te zijn verhuurd. Wat overblijft zijn dus de minder populaire oudjes. Op dit moment staat 18 procent van alle kantoren in deze streek leeg.

Volledig scherm
In Breda en omgeving bevindt 41 procent van de kantoren die te huur wordt aangeboden zich in de categorie 'kansarm'. © Cushman & Wakefield

Uit de gegevens van Cushman & Wakefield blijkt dat Opel Nederland in 2017 het grootste kantoor heeft gehuurd: 2.900 vierkante meter aan de Topaasstraat. Tweede is Deloitte (1.300 m2 bij het NAC-stadion) gevolgd door DTV Consultants, Rutronik en BKV die ieder voor 650 vierkante meter aan nieuwe kantoren hebben gehuurd. Buiten Breda is de grootste klapper gemaakt in Etten-Leur, waar de stichting IJgenwijs aan het Markenland 600 vierkante meter heeft gehuurd.

Overigens constateren de onderzoekers dat het aantal kantoorbanen in West-Brabant het afgelopen jaar een klein beetje is afgenomen: met 0,1 procent tot 55.000 banen.

Werkgelegenheid in de industrie neemt af

Ook de werkgelegenheid in de industrie neemt af volgens Cushman & Wakefield. In 2017 zijn er 103.550 banen, een afname met 0,4 procent. Ook dat is in strijd met de landelijke trend, die juist een stijging laat zien van 3,2 procent.

Daar staat tegenover dat de hoeveelheid bedrijfsruimte die in West-Brabant wordt verhuurd aan het groeien is: met 11 procent. Maar afgezet tegen het landelijke beeld is dat zelfs een beetje een tegenvaller. Want in heel Nederland is de hoeveelheid verhuurde bedrijfsruimte gegroeid met 26 procent.

Roosendaal scoort met Lidl

Als het gaat om de grootste klappers in West-Brabant, dan scoort Roosendaal het best met de verhuur van 60.000 vierkante meter aan Lidl. Ook Moerdijk, Oosterhout en Etten-Leur zijn in trek bij bedrijven die bedrijfsruimte zoeken.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement