Volledig scherm
© Thinkstock

West-Brabanders weten bieb moeilijk te vinden

ETTEN-LEUR - Relatief weinig inwoners van Roosendaal en Bergen op Zoom en omgeving zijn lid van de bibliotheek. Nog geen 18 procent van de inwoners van Bergen op zoom, Woensdrecht en Steenbergen is lid van bibliotheek Het Markiezaat. In het verzorgingsgebied VANnU leent 19,3 procent van de inwoners boeken. Dat is fors minder dan koploper regio Middelburg waar maar liefst 39 procent van de bevolking een bibliotheekpasje heeft.

Dit blijkt uit cijfers van de Koninklijke Bibliotheek over 2015, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn. Gemiddeld heeft circa 22,5 procent van de Nederlanders een bibliotheekpasje

In het verzorgingsgebied van bibliotheek VANnU is het percentage inwoners dat naar de bibliotheek gaat in 2015 flink gedaald. "Voorheen zaten wij altijd hoger", zegt directeur Frédérique Assink. "Sinds 2015 zijn de gemeenten Rucphen en Zundert bij ons gekomen." Daar wordt volgens Assink vanuit oudsher minder gelezen en dat drukt het percentage. "Wij vinden het wel heel belangrijk dat de jeugd leest. Ons streven is dat ieder kind lid is van de bibliotheek. Daarom zijn we nu ook al op veel scholen gevestigd."


Percentage inwoners dat lid is van de bibliotheek VANnU
Create bar charts

Vorig jaar is het aantal leden bij VANnU sterk toegenomen. "Vooral meer kinderen zijn lid geworden van de bibliotheek", zegt Assink. Een kleine 31.000 kinderen zijn nu lid van de bibliotheek. In 2015 waren dat er een kleine 28.000. Het aantal volwassen leden is licht toegenomen, van een kleine 8.300 in 2015 tot een kleine 8.400 in 2016.

Nobelaer
Nieuwe Nobelaer Bibliotheek in Etten-Leur telt in West-Brabant relatief de meeste leden. Bijna 25 procent van de bevolking heeft een bibliotheekpasje. Bij Theek 5 dat de regio Oosterhout bedient, is 22,5 procent van de bevolking lid. Bij Bibliotheek Breda is dat 21,3 procent.

In Zuid-Limburg zijn relatief de minste inwoners lid van de bieb.