Volledig scherm
ANP XTRA

Werkstress in Breda is hoog: 16,7 procent kampt met burn-out klachten

ETTEN-LEUR - In Noord-Brabant heeft dertien procent van de werknemers last van burn-out klachten. Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de start van de Week van de Werkstress. Het hoogste aantal burn-out klachten in West-Brabant is in Breda met 16,7 procent.

De rest van West-Brabant scoort met 12,3 procent een stuk lager. Midden-Brabant zit weer lager met 10,8 procent. Het maximum burn-out klachten in Nederland ligt op 18 procent.

Burn-out
Bedrijven die burn-out tegen willen gaan en werknemers langer en gezonder proberen te laten werken kunnen in aanmerking komen voor een Europese subsidie van maximaal 10.000 euro.

Er is hiervoor in totaal 13 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds beschikbaar, meldt minister Lodewijk Asscher later maandag bij de aftrap van de Week van de Werkstress. Die wordt voor de derde keer georganiseerd in de strijd tegen hoge werkdruk.

Enquête
Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Bijna 2,7 miljoen werknemers hebben last van een hoge werkdruk van wie ongeveer een miljoen een kans heeft op een burn-out. Jongeren lopen het grootste risico op een burn-out. Op de werkvloer is het onderwerp vaak nog een taboe.

Nieuw onderzoek van TNO en CBS maakt duidelijk dat de leidinggevende een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een burn-out, aldus het ministerie. Bij personeel met een hoge werkdruk en weinig steun van de leidinggevende, kampt 45 procent met burn-out klachten. Bij werknemers die wel door hun chef worden gesteund, daalt dit percentage naar 18 procent.

Tijdens de Week van de Werkstress organiseren meer dan honderdvijftig organisaties door heel Nederland activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. In Noord-Brabant doen onder meer de Amarant Groep en GGZ mee.