Volledig scherm
Op het hoofdkantoor in Lieshout werd afgelopen voorjaar de nieuwe naam van bierbrouwer Bavaria onthuld. © ED

Werknemers Bavaria kunnen jaar eerder met pensioen

LIESHOUT - Werknemers van Royal Swinkels Family Brewers in Lieshout, zoals Bavaria tegenwoordig heet, kunnen stoppen met werken als ze 65,5 of 66 jaar oud zijn. 

De brouwer wil voortaan toestaan dat oudere werknemers verlofdagen sparen, zodat eerder stoppen dan op de AOW-leeftijd van 67 jaar mogelijk wordt. De nieuwe regeling, verlofsparen genoemd, is een aanvulling op de zogenoemde generatieregeling die het Lieshoutse familiebedrijf drie jaar geleden introduceerde. 

Volgens een woordvoerder is Royal Swinkels Family Brewers het eerste bedrijf dat met deze constructie gaat werken. Uitgangspunt bij de regeling die in 2016 werd ingevoerd, is dat werknemers van 61 jaar en ouder worden aangemoedigd permanent halve weken (drie dagen) te gaan werken.

Pensioenopbouw

Daarbij blijft hun netto-inkomen min of meer gelijk, maar daalt hun pensioenopbouw. Van die regeling maken nu 22 werknemers gebruik. Met de ‘2.0-versie’ van de regeling kunnen werknemers nu tot maximaal 250 verlofdagen sparen, zodat ze eerder met pensioen kunnen. 

 Volgens een woordvoerder is je pensioenopbouw daarbij afhankelijk van het aantal dagen dat je werkt. ,,Dat gaat dus naar rato.” Het voordeel voor de brouwer is een verlaging van het ziekteverzuim en een besparing op loonkosten en premies.