Volledig scherm
Een opname van een zeer heldere meteoor tijdens de meteorenzwerm Leoniden in november 2009. De foto werd gemaakt door Ed Sweeney, Santa Cruz, USA. © Wikipedia

Wens doen? Bekijk dan volgende week de sterrenregen

Zoek je nog een idee voor een romantische date? Ligt die sterrenkijker te verstoffen? Of heb je nog een wens die in vervulling moet gaan? Zet je wekker en trek er dan volgende week op uit om de sterrenregen te bekijken. In de nacht van 11 op 12 augustus en waarschijnlijk ook 13 augustus kan je met het blote oog tientallen vallende sterren per uur zien.

Als de omstandigheden perfect zijn, zijn er tijdens de piek zelfs honderd sterren te zien. Volgens sterrenkundigen wordt de Perseïdenzwerm dit jaar mogelijk nog extra spectaculair.

Perseïdenzwerm

Officieel zijn het geen sterren, maar stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Elke zomer trekt de aarde door deze Perseïden-meteorenzwerm en rond 12 augustus bereikt het zijn hoogtepunt. "Dan komen de meteorieten, stof -en gruisdeeltjes door de dampkring en zien we de vallende 'sterren'", legt Herman Vissia, voorzitter van Sterrenwacht Tivoli uit Oudenbosch, uit. Samen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) West-Brabant gaan ze volgend weekend de sterren tellen. Verwacht wordt dat er bij helder weer zo'n 85 per uur te zien zijn.

Maar of het daadwerkelijk helder weer wordt, is nog maar afwachten. Dat is nu moeilijk te voorspellen. En ook de maan speelt een rol in het geheel. "Volgende week is de maan voor 70 procent verlicht", zegt Vissia. "Rond 02.30 uur gaat hij onder. Dan is het donker genoeg om de meeste sterren te bekijken." Het wordt dan ook aangeraden om pas tussen 02.00 en 04.00 uur op pad te gaan.

Zoek een donkere plek

Om in West-Brabant de sterrenregen goed waar te nemen, kan je het beste een donkere open plek opzoeken. "Bij de Galderse Meren of Rucphense hei bijvoorbeeld", zegt Vissia. "Daar is weinig omgevingslicht. En vergeet niet om een ligstoel, warm dekentje en notitieblokje mee te nemen om te turven. Dan kunnen we daarna de gegevens vergelijken en kijken of de voorspellingen kloppen."