Afstand houden helpt.
Volledig scherm
Afstand houden helpt. © AD

Welke maatregelen gelden er nu voor wie?

Met een heel pakket aan nieuwe maatregelen wil het kabinet afdwingen dat we allemaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Dit om te voorkomen dat het coronavirus zich te makkelijk kan verspreiden door de samenleving. Een overzicht van de nieuwe regels

Winkels
Alle winkels mogen open blijven. Wel moeten winkeliers niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Klanten moeten op 1,5 meter van elkaar kunnen staan en lopen. Zo niet, dan kunnen de winkels of een boete krijgen oplopend tot 4000 euro of zelfs gesloten worden. Dat betekent dat klanten voortaan vaker buiten moeten wachten voor ze naar binnen mogen.

Openbaar vervoer
Ook het openbaar vervoer moet maatregelen nemen zodat passagiers niet te dicht op elkaar staan en zitten. Desnoods moeten mensen worden geweigerd bij het instappen.

Kappers
Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s en schoonheidsspecialisten mogen tot in elk geval 6 april hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten ‘zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken.

Horeca
De horeca moet zich er op voorbereiden dat ze ook na 6 april dicht moet blijven. Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde regels als de horeca.

Scholen
het RIVM komt rond 6 april met een advies of scholen dit schooljaar nog open kunnen.

Burgers
U mag nog steeds naar buiten voor een ommetje. Maar er komt wel een samenscholingsverbod. De politie zal optreden tegen groepjes mensen die samen sporten of gewoon wat rondhangen. Wie buiten is met drie personen of meer en niet 1,5 meter uit elkaar staat, wordt gemaand weg te gaan of kan een boete krijgen tot 400 euro. Een uitzondering geldt voor kleine kinderen die samen spelen. 

Wie thuis een feest geeft met meer dan drie gasten, loopt het risico dat de gemeente dat onverantwoord vindt en ingrijpt.

Tot slot: wie een gezinslid heeft dat ziek is, moet verplicht thuisblijven. Tenzij u een cruciaal beroep heeft, zoals agent of verpleegkundige.

Samenkomsten
Alle samenkomsten worden verboden tot 1 juni. Nu gold nog een grens van honderd personen of meer maar die komt te vervallen. Bijvoorbeeld kleine kerkgenootschappen met minder dan honderd leden kwamen toch nog samen. Dat mag niet meer. Festiviteiten en herdenkingen in de buitenlucht mogen niet. Er komt alleen een beperkte uitzondering voor begrafenissen en huwelijken.

Parken
Burgemeesters mogen plekken aanwijzen waar niemand meer mag komen. Veel parken, campings en stranden zullen waarschijnlijk dicht gaan. Tenzij een vakantiepark bijvoorbeeld weinig bezoekers heeft. Gemeenten moeten dat per geval bekijken. Markten mogen openblijven omdat ze op sommige plekken essentieel zijn voor mensen om aan eten te komen. Wel moeten ze maatregelen treffen tegen te grote drukte.

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.

  1. Nepverpleegkundige JBZ aangehouden na behandelen patiënten tijdens coronadrukte: ‘Geschokt om dit bedrog’
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge JBZ aangehou­den na behandelen patiënten tijdens coronadruk­te: ‘Geschokt om dit bedrog’

    DEN BOSCH - Een 24-jarige man die werkzaam was in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. ,,We zijn geschokt door het bedrog", reageert het JBZ.