Weer twee auto's in brand in Veen, plaatsnaamborden Veen vervangen door 'Vrije Staat'

Update & VideoVEEN - Ondanks verscherpt politietoezicht zijn zaterdagnacht weer twee auto's in brand gestoken. De politie arresteerde een 21-jarige man uit Wijk en Aalburg omdat hij de openbare orde verstoorde. Het gaat om een sloopauto en een auto die mogelijk uit wraak in verband met een ander incident in brand is gestoken. De recherche stelt een nader onderzoek in.

Volledig scherm
Weer autobranden in Veen. Foto Marcel van Dorst / MaRicMedia © Marcel van Dorst / MaRicMedia

Rond 1 uur werd op de kruising van de Grotestraat / Maasdijk een sloopauto in brand gezet. Een 21-jarige man uit Wijk en Aalburg werd daar omstreeks 01.15 uur aangehouden ter zake het verstoren van de openbare orde. Hij stond terwijl het voertuig nog in brand stond, voorover gebogen boven een groot vuurwerkpakket en had kennelijk de intentie deze aan te steken. Hij werd na verhoor in vrijheid gesteld.

Zo’n 20 tot 25 agenten waren ter plekke om de rust te bewaren terwijl tientallen jongeren om de auto heen stonden te kijken. De auto stond zo’n drie meter van een woning vandaan. Hoogstwaarschijnlijk heeft de woning ook schade. De brandweer had het vuur vrij snel onder controle. 

Wraakactie

De auto van een 48-jarige man uit Veen werd rond 3 uur op de afgesloten parkeerplaats van een supermarkt brandend aangetroffen. De recherche onderzoekt of deze brandstichting mogelijk een wraakactie is vanwege een incident daar eerder op de dag. 

Er ontstond rond 14.15 uur op die parkeerplaats na een aanrijding met twee auto’s ruzie over de afwikkeling. Er volgde een vechtpartij tussen de betrokkenen. De politie arresteerde drie mannen uit Veen (18,19 en 20 jaar) en een 31-jarige man uit Giessen. Een 18-jarige vrouw uit Nieuwendijk en een 19-jarige man uit Giessen hebben aangifte gedaan van mishandeling. De eigenaar van de in brand gezette auto is familie van het aangehouden trio. 

Plaatsnaamborden

Onbekenden hebben het Brabantse dorpje Veen zaterdagavond onafhankelijk verklaard. Is het een grap of heeft dit te maken met de onrust die in het dorp heerst? Diezelfde nacht gingen er weer twee auto's in vlammen op.

Volledig scherm
Bij de toegangswegen naar Veen staat er bij plaatsnaamborden: 'Vrije Staat Sicilië'. © Erik Haverhals/FPMB

De plaatsnaamborden staan aan één van de belangrijkste invalswegen van Veen met de tekst ‘Vrije Staat Sicilië’. Momenteel heerst er flink wat onrust in Veen. Rond oud en nieuw worden jaarlijks auto's in brand gestoken.

Een nacht eerder ging er ook een auto in vlammen op. De brandweer was vrijdag ter plekke om te blussen en de gemeente moest later het wrak opruimen. Tijdens de autobrand werd er vuurwerk afgestoken. Omdat er zo'n vijftig mensen op de been waren, was de politie met verschillende eenheden ter plaatse. Zeker één man werd vrijdag aangehouden.

In de nacht van donderdag op vrijdag brandde ook een auto uit. Enkele tientallen relschoppers keerden zich daarbij tegen de hulpverleners, waarna er een grimmige sfeer ontstond. Er werd gegooid met stenen en flessen. De politie heeft twee aanhoudingen verricht wegens opruiing en belediging. 

De gemeente Aalburg, waar Veen onder valt, heeft laten weten dat ze tijdens oud en nieuw een kruispunt afsluit.

Volledig scherm
Zoveelste autobrand in Veen. Foto Marcel van Dorst / MaRicMedia © Marcel van Dorst / MaRicMedia
Volledig scherm
Zoveelste autobrand in Veen. Foto Marcel van Dorst / MaRicMedia © Marcel van Dorst / MaRicMedia
Volledig scherm
Zoveelste autobrand in Veen. Foto Marcel van Dorst / MaRicMedia © Marcel van Dorst / MaRicMedia
Volledig scherm
Zoveelste autobrand in Veen. Foto Marcel van Dorst / MaRicMedia © Marcel van Dorst / MaRicMedia