De brandweerman nieuwe stijl zal meer gespecialiseerd zijn op één terrein, bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen of het openknippen van voertuigen.
Volledig scherm
PREMIUM
De brandweerman nieuwe stijl zal meer gespecialiseerd zijn op één terrein, bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen of het openknippen van voertuigen. © iStock/Thinkstock

Water staat brandweer aan de lippen: ‘Actie nodig om posten open te houden’

BREDA - Brandweerlieden hoeven in de toekomst niet meer álles te kunnen en ze zullen ook niet meer óveral op afgestuurd worden. De brandweerman nieuwe stijl zal meer gespecialiseerd zijn op één terrein, zoals het openknippen van voertuigen, bestrijden van branden of het omgaan met gevaarlijke stoffen.

Nu moeten brandweerlieden, professionals en vrijwilligers op alle terreinen actief zijn en daar worden ze ook op getraind. Die training verschilt niet, of je nu vrijwilliger bent of professional en een brandweerman moet álles kunnen en kennen. Dat is voor veel vrijwilligers niet meer  te doen, weet Tijs van Lieshout, directeur van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. 

 1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
  PREMIUM

  Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

  ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.
 2. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
  Boerenpraat

  ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

  Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.