Volledig scherm
PREMIUM
Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten, met van links naar rechts Martijn van Gruijthuijsen (VVD), Marianne van der Sloot (CDA), Erik van Merrienboer (PvdA), Christophe van der Maat (VVD), Anne-Marie Spierings (D66), Rik Grashoff (GroenLinks) en Renze Bergsma (CDA). © Provincie Noord-Brabant

Wat gaan de zeven nieuwe bestuurders van Brabant de komende vier jaar doen?

DEN BOSCH - Brabant krijgt de komende vier jaar een achtkoppig provinciebestuur. Commissaris van de Koning Wim van de Donk krijgt gezelschap van zeven gedeputeerden. 

Christophe van der Maat (VVD), Anne-Marie Spierings (D66) en Erik van Merrienboer (PvdA) blijven op hun post. Marianne van der Sloot (CDA), Rik Grashoff (GroenLinks), Martijn van Gruijthuijsen (VVD) en Renze Bergsma (CDA) maken het nieuwe college van Gedeputeerde Staten compleet. Wat gaan zij doen? En wat zijn hun voornaamste speerpunten voor de komende vier jaar?

 1. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
  Geef uw mening

  ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

  Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?
 2. Gemeente mag plaag processierups in Eindhovense buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe
  PREMIUM

  Gemeente mag plaag processie­rups in Eindhoven­se buurt pas bestrijden als het al te laat is, bewoners de dupe

  EINDHOVEN - Door een wet mocht de gemeente Eindhoven pas beginnen met bestrijden van de processierups toen de plaag al ondraaglijk was aan de Tilburgseweg-Oost. Nu zitten buurtbewoners onder de rode jeukende bulten, sommige mensen zijn zelfs al weken uit hun woning gevlucht. Daar komt nog eens bij dat de brandende haartjes, die in huizen naar binnen zijn gewaaid, voor rekening van de bewoners zelf zijn. ,,Er zitten hier nu meer processierupsen dan ooit”, zegt een woordvoerder van de gemeente.