Volledig scherm
Robot Zora verleidt ouderen om mee te doen met een gymnastiekles. foto Marc Bolsius

Wanneer die robots niet worden geaccepteerd door de ouderen, is het weggegooid geld'

Steeds vaker duikt ze op. Zora. De zorgrobot. Hagelwit, met twinkelende oogjes, wordt ze voor groepen ouderen gezet. Ze zingt, danst, doet spelletjes, leest hardop de krant en geeft gymnastiekles. Met haar ronde vormen en geringe lengte heeft Zora een hoog knuffelgehalte.

Ouderenwerkers lopen met haar weg. Zora biedt afleiding en gezelschap aan ouderen, brengt hen bovendien in beweging. Wat wil je nog meer? In mei stond Zora nog pontificaal in een zaal van zorgcentrum De Wijdenborch in Roosendaal. Ze kreeg de ouderen aan het zingen, aan het spelen. De ouderen vonden het leuk, reageerden positief. Best grappig zo’n robot. Althans voor een dagje.

Vraagstukken
Want hoe is dat eigenlijk op de lange termijn? Accepteren ouderen een robot als structurele praktische hulp in huis en als gezellige huisgenoot? Het is één van de vraagstukken waar Louis Neven zich mee bezig houdt. Neven is als lector ‘Active Ageing’ verbonden aan Avans Hogeschool.

Miljarden euro's geïnvesteerd
​Deze week gaf hij in Breda samen met Jos Gunsing een speciaal college aan studenten over zorgrobots. Waar Neven zich bezig houdt met de sociale kant van de robots, richt Gunsing zich vooral op de techniek. Hij is lector Robotica en Mechatronica bij Avans. Tussen wat technisch mogelijk is en wat sociaal wordt geaccepteerd, zit een behoorlijk spanningsveld, vertellen de twee vlak voor ze bij Avans de collegezaal induiken. Gunsing: „Er worden miljarden euro’s geïnvesteerd in de ontwikkeling van robots.” Alleen, voegt Neven toe: „Wanneer die robots vervolgens niet worden geaccepteerd door de ouderen, is het weggegooid geld.”

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.