Volledig scherm
Yuri van Gelder dinsdag bij een tankstation langs de A2. © ANP

Waarom mag Dafne wel kip maar Yuri geen bier?

DEN BOSCH - Verschillende advocaten en sportjuristen plaatsen vraagtekens bij de beslissing van chef de mission Hendriks om Yuri van Gelder naar huis te sturen. De reglementen waarin staat hoe een sporter zich tijdens de Spelen dient te gedragen zijn volgens hen niet duidelijk.

Vast staat dat de overtredingen die Van Gelder zou hebben begaan, zoals drankgebruik, te laat thuiskomen en een training missen, niet expliciet omschreven zijn in de overeenkomst die sporters met het NOC*NSF tekenen als ze naar de Spelen gaan.

In die overeenkomst staat dat een sporter zich 'zoveel als mogelijk' in moet spannen om 'maximale sportieve prestaties te leveren' en zich moet gedragen 'als van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten. Remko Wortel, sportjurist uit Den Bosch, kan zich juist daarom niet voorstellen dat Van Gelder het in de nacht van zaterdag op zondag bij één biertje heeft gehouden. ,,Als je zo'n maatregel neemt, moet er echt meer aan de hand zijn geweest." Volgens advocaat Marc Schroeder is er nog een belangrijk punt.

Niet op lijstje
Alcohol staat niet op een lijst van verboden stoffen voor turners. Bij handboogschieten is dat bijvoorbeeld wel het geval. ,,Als sprintster Dafne Schippers graag een kippetje eet voor de wedstrijd, dan mag dat toch ook? Alcoholconsumptie is voor Van Gelder niet verboden en dus is een biertje niets anders dan kip: een voedingsmiddel. Als Van Gelder zich op deze manier op zijn topprestatie wil voorbereiden is dat zijn keus."

Kort geding
In een ultieme poging om maandag alsnog de ringenfinale in Rio te kunnen turnen, heeft Yuri van Gelder een kort geding aangespannen tegen sportkoepel NOC*NSF. Dat dient vrijdagochtend om 11.15 uur voor de rechtbank in Arnhem. Het is de vraag hoeveel zin het allemaal nog heeft: de internationale turnfederatie FIG meldde dat Van Gelders plek in de finale al is ingenomen door de Franse reserve Danny Pinheiro Rodrigues. Dat gebeurde nadat de Nederlandse turnbond KNGU Van Gelder gisteren had afgemeld.

Lees nog veel meer olympisch nieuws op bndestem.nl/rio2016.