Volledig scherm
Negentien personen werden na een ballonvlucht vastgehouden in Bokhoven, vlakbij Den Bosch. © Rianda Sprangers

Waarom liet boer Joost Vugts uit Bokhoven de ballonvaarders niet van zijn weiland gaan? 'Ons grasveld is vernield, ik wilde eerst een vergoeding'

BOKHOVEN - Boer Joost Vugts uit Bokhoven had nét zijn gras gemaaid toen er opeens een luchtballon zes keer op zijn veld stuiterde en daarmee gaten en sleepsporen van vernieling achterliet. Hij dacht er in eerste instantie niet aan de ballonvaarders zomaar te laten gaan. ,,Ik laat jullie pas gaan als wij een vergoeding krijgen." Die kreeg hij niet. 

Boer Joost zag met zijn vader Giel de ballon met negentien mensen in de mand naar beneden komen. ,,Die enorme mand stuiterde wel zes keer op ons grasveld en sleepte daarna een tijd over de grond, waardoor hij veel gras meenam", zegt Joost Vugts van het Bokhovense melkveebedrijf tegen deze krant. ,,We hebben ontzettend veel schade aan ons grasveld."

Hij zag de mand over zijn pas gemaaide grasveld slepen. Die was veel groter dan de mand waar hij zelf ooit in vloog. Hier konden wel negentien mensen in, in de mand die hij kende maximaal vier. Zijn dierbare grasveld, bedoeld om zijn koeien straks weer op te laten grazen, vertoonde opeens diepe gaten en een enorm sleepspoor. 

Gijzeling?

Toen de ballonvaarder uitstapte, snelden vader en zoon naar hem toe. Om hem bewust te maken van de staat waarin hun grasveld nu verkeerde. Daar begon de ruzie: de een eiste geld, de ander eiste van het land te mogen met de ballon. Volgens de ballonvaarder was hij woedend. ,,We werden bedreigd en laat ik het zacht zeggen: hij was het er absoluut niet mee eens dat we op zijn gras waren geland." 

Volgens Vugts is er geen sprake geweest van een gijzeling in het weiland waar de luchtballon terecht kwam. Daar zou 'een pissige boer' volgens de ballonvaarders hen vasthouden. Maar hij geeft wel toe: ,,Toen ze niet wilden betalen, zei ik dat ze pas mochten gaan als ze dat wel deden." 

Hij praatte niet met de mensen die in de mand zaten, maar alleen met de piloot. Die belde de politie, omdat hij niet weg mocht en vond dat hij werd gegijzeld. De politie kwam snel. Die zegt in een reactie dat 'de emoties hoog opliepen', maar dat er van een gijzeling geen sprake was. ,,Toen wij bemiddelden, bedaarden de emoties al snel." Niemand is aangehouden.

Recht om overal te mogen landen

De vraag is of de boer hier juist handelde. De ballonvaarder vond dat hij met zijn gasten het weiland mocht verlaten, de boer wilde eerst een vergoeding zien. 

Een luchtballon heeft landingsrechten: die mag overal landen, omdat een luchtballon volgens de luchtvaartwet niet verplicht is te landen op een vliegveld. Dat kan ook niet anders, een luchtballon is afhankelijk van de wind. De ballonvaarder heeft volgens deze wet zelfs het recht om de ballon zelfstandig van het erf te halen. 

Volledig scherm
Negentien personen werden na een ballonvlucht gegijzeld in Bokhoven, vlakbij Den Bosch. © Rianda Sprangers

Toch stond de boer dit in eerste instantie niet toe, wat hij dus wel had moeten doen volgens de wet. Maar dat hij met een flesje wijn geen genoegen zou nemen, klinkt logisch. Boer Joost laat weten dat hij na het weekend verder denkt over het aanvragen van een schadevergoeding. ,,We moeten eerst maar eens alles laten bezinken."