Volledig scherm
© ANP

Waarom draaien we twee keer per jaar aan de klok?

ETTEN-LEUR - Komende nacht gaat de klok weer een uurtje terug. Om 3.00 uur gaat de klok naar 2.00 uur. Maar waarom draaien we twee keer per jaar aan de klok? En is dat wel goed voor ons?

Waarom is er een zomertijd?

De zomertijd is ooit bedacht om energie te sparen. Doordat het in de zomer langer licht is, hoeft de lamp minder vroeg aan. Tegenwoordig zetten wetenschappers daar wel vraagtekens bij. De lamp gaat minder vroeg aan en dat scheelt electriciteit, maar de airco draait wel op volle toeren.

Wat is de echte tijd?

De tijd in de winter is de 'echte' tijd. Als we deze tijd in de zomer echter ook aan houden dan is het in juni al rond half vier in de nacht licht.

Sinds wanneer draaien we aan de klok?

Al in de tijd van de romeinen werd de tijd aangepast aan de uren dat het licht was. De Britse aannemer William Willet bedacht het. Hij realiseerde zich dat een groot deel van de bevolking nog lag te slapen terwijl het al licht was. Hij publiceerde in 1907 een pamflet met het voorstel om de klok 80 minuten te verzetten. Het werd niet ingevoerd, maar hij streed ervoor tot aan zijn dood in 1915. Tijdens de eerste wereldoorlog voerde Duitsland de zomertijd als eerste in in 1916. Nederland volgde. In 1945 werd de zomertijd echter weer afgeschaft. Uiteindelijk voerde Nederland in 1977 opnieuw de zomertijd in.

Verzetten alle landen de klok?

Nee. De landen rond de evenaar draaien niet aan de klok. Deze kennen namelijk geen seizoenen. In Europa doen alle landen sinds 2002 mee en dat gebeurt op exact hetzelfde moment. Wereldwijd kennen circa zeventig landen zomertijd.

Wat zijn de nadelen van zomertijd?

Fins onderzoek heeft aangetoond dat de kans op een beroerte groter is in de dagen nadat de klok van wintertijd naar zomertijd is gegaan. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid gebeuren na het ingaan van de wintertijd meer verkeersongelukken.