Volledig scherm

Vrijwillige brandweer in gevaar, korps niet altijd inzetbaar

BREDA - Beroepsbrandweerlieden en vrijwilligers in Midden- en West-Brabant signaleren incidenten door onderbezetting bij brandweerposten. Die kunnen door werk, vakanties en vacatures niet altijd uitrukken. Zo waren deze week twee dorpskorpsen niet in staat om voldoende bemand een brandende tractor in Strijbeek te blussen en moesten beroeps uit Breda alsnog die klus klaren.


Brandweerbronnen vrezen dat dit vaker gaat gebeuren en dat door tijdverlies de veiligheid van burgers in het geding kan komen. Het probleem is gegroeid door bezuinigingen, werkverdeling en gebrek aan vrijwilligers van wie er velen tegenwoordig niet meer vlakbij hun post werken. Beroepsbrandweerlieden huldigen de kwaliteit en motivatie van vrijwilligers in deze regio, maar onder hen leeft de gedachte dat meer bluswerk aan de professionals overgelaten moet worden.
Regionaal brandweercommandant Diemer Kransen erkent dat het werken met ruim 1.300 vrijwilligers in deze regio ‘op sommige punten kwetsbaar is’.

Maar hij bestrijdt dat een verantwoorde bestrijding in het geding zou zijn. In deze Veiligheidsregio zijn nu zo’n 70 vacatures bij de vrijwilligers en met 13.831 meldingen in 2015 lukte het om in 80 procent van de gevallen binnen de wettelijke normtijd aanwezig te zijn. Wanneer onvoldoende mensen of middelen beschikbaar zijn, deugt volgens Kransen het vangnet om dat snel en goed op te lossen. „Het hebben van een volledig beroepskorps is onrealistisch. Een vrijwilligerskorps is noodzakelijk. We hebben erg veel respect voor ze.”