Volledig scherm
Een foto van tientallen actievoerders in Boxtel, gemaakt door een actievoerder zelf. Ze zaten tussen de hokken. © Instagram/Katxanastasia

Vrees voor gezondheidsrisico: NVWA stelt vervoersverbod in voor overvallen boer in Boxtel

BOXTEL - De varkensfokkerij die gisteren tien uur lang werd bezet door ruim honderd dierenrechtenactivisten, zal de komende drie weken geen dieren aan- of afvoeren totdat er zekerheid is dat er geen besmetting van een dierziekte heeft plaatsgevonden. Dat heeft de getroffen boer na overleg met zijn dierenarts en de NVWA besloten, zo laat een woordvoerder van de NVWA aan het Brabants Dagblad weten. 

De NVWA bekijkt samen met de getroffen boer wat er precies moet gebeuren met de varkens in Boxtel. Omdat activisten uit 26 verschillende landen binnen zijn geweest, bestaat de kans dat een ziekte uit een ander land de stal in is gebracht. De boer houdt uit voorzorg in elk geval dinsdag de staldeuren dicht. 

Volgens de NVWA is een gezondheidsrisico niet uit te sluiten. Daarom worden de dieren op het bedrijf de komende weken extra goed in de gaten gehouden. Specialisten van de NVWA en de Gezondheidsdienst voor Dieren zullen de varkenshouderij regelmatig bezoeken, monitoren en indien nodig monsters nemen voor onderzoek.

Incubatietijd

Dat betekent dat er geen enkel varken in en uit de stal mag. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit bespreekt met de boer en een veearts in de tussentijd wat voor maatregelen er nodig zijn om eventuele verspreiding van ziektes te voorkomen. Een lastige afweging, meldt NVWA, omdat sommige ziektes een incubatietijd van enkele weken hebben. ,,Voor die tijd is het onmogelijk in te schatten of een dier ziek is.”

,,We brengen in kaart uit welke landen de activisten komen, en welke ziektes ze dus mogelijk hebben meegenomen‘’, zegt een NVWA-woordvoerder tegen het Brabants Dagblad. Ze benadrukt wel dat er op dit moment voor zover bekend geen sprake is van besmetting. ,,Er is dan ook ook geen sprake van het ruimen van dieren.‘’ Eerder op de dag zei de voorman van de ZLTO dat hij vreest dat de varkens moeten worden afgemaaktOok de buren vrezen hiervoor. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Dierenactivisten bezetten de boerderij in Boxtel en hielde daarbij de deur naar de stallen urenlang open. © Rob Engelaar

Mogelijk weken

Het belangrijkste is volgende de NVWA dat het risico op die eventuele besmetting zo laag mogelijk wordt gehouden. Een mogelijke oplossing is een aan- en afvoerverbod van enkele weken. Dat kan ook vanuit de boer zelf komen, die zelf verantwoordelijk is voor het beperken van eventuele risico's. ,,Daar is het bedrijf ook zelf bij gebaat. We spreken nu diverse opties door‘’, aldus de woordvoerder. Later vandaag hoopt ze meer duidelijkheid te hebben over de maatregelen. 

Activist Jonathan Loogman stelt overigens goed te hebben nagedacht over het meebrengen van ziekten. ,,Daarom hadden we biopakken aan. Niemand die binnen was, is de afgelopen maanden in aanraking gekomen met andere landdieren. Buiten katten en honden dan. En de meesten hebben hun laarzen ontsmet voor ze naar binnen gingen.‘’

Schone handen, schone haren

Het is de vraag of dat voldoende is. De NVWA twijfelt daaraan. Boeren nemen in principe strengere maatregelen, stelt onderzoeker Huisvesting en Welzijn Varkens van de Wageningen Universiteit Herman Vermeer. ,,Ik kom veel in stallen. Je moet dan vaak douchen, bedrijfskleding en laarzen aan, en meestel via één speciale ingang naar binnen‘’, beschrijft hij de geldende veiligheidsvoorschriften. ,,Je moet schone handen hebben, schone haren. Dan ben je in elk geval geen risico meer.‘’ 

Volgens Chretien Gielen van de varkenspraktijk in Oss zijn varkens gevoelig voor stress. ,,Honderd man in de stal betekent veel onbekend en onverwacht geluid. Actievoerders waren ook massaal aanwezig in de kraamstal. Juist daar is rust en regelmaat van het grootste belang. Als zeugen schrikken, en dat doen ze zeker bij zo’n invasie, proberen ze hun biggen te beschermen. In die consternatie en paniek worden biggen vertrapt. Daarbij is het heel belangrijk voor jonge biggen dat ze heel regelmatig drinken. Dat zoogproces is een complex samenspel tussen biggen en zeugen wat in alle rust plaats moet vinden. Dit wordt met zo’n massale aanwezigheid van mensen volledig verstoord. Een slechte zoogperiode heeft direct effect op de biggen. Meer diarree, ziektes en ook sterfte.”

Een compilatie van de acties, maandag in Boxtel:

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.