Volledig scherm
Een foto van tientallen actievoerders in Boxtel, gemaakt door een actievoerder zelf. Ze zaten tussen de hokken. © Instagram/Katxanastasia

Vrees voor gezondheidsrisico: NVWA stelt vervoersverbod in voor overvallen boer in Boxtel

BOXTEL - De varkensfokkerij die gisteren tien uur lang werd bezet door ruim honderd dierenrechtenactivisten, zal de komende drie weken geen dieren aan- of afvoeren totdat er zekerheid is dat er geen besmetting van een dierziekte heeft plaatsgevonden. Dat heeft de getroffen boer na overleg met zijn dierenarts en de NVWA besloten, zo laat een woordvoerder van de NVWA aan het Brabants Dagblad weten. 

De NVWA bekijkt samen met de getroffen boer wat er precies moet gebeuren met de varkens in Boxtel. Omdat activisten uit 26 verschillende landen binnen zijn geweest, bestaat de kans dat een ziekte uit een ander land de stal in is gebracht. De boer houdt uit voorzorg in elk geval dinsdag de staldeuren dicht. 

Volgens de NVWA is een gezondheidsrisico niet uit te sluiten. Daarom worden de dieren op het bedrijf de komende weken extra goed in de gaten gehouden. Specialisten van de NVWA en de Gezondheidsdienst voor Dieren zullen de varkenshouderij regelmatig bezoeken, monitoren en indien nodig monsters nemen voor onderzoek.

Incubatietijd

Dat betekent dat er geen enkel varken in en uit de stal mag. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit bespreekt met de boer en een veearts in de tussentijd wat voor maatregelen er nodig zijn om eventuele verspreiding van ziektes te voorkomen. Een lastige afweging, meldt NVWA, omdat sommige ziektes een incubatietijd van enkele weken hebben. ,,Voor die tijd is het onmogelijk in te schatten of een dier ziek is.”

,,We brengen in kaart uit welke landen de activisten komen, en welke ziektes ze dus mogelijk hebben meegenomen‘’, zegt een NVWA-woordvoerder tegen het Brabants Dagblad. Ze benadrukt wel dat er op dit moment voor zover bekend geen sprake is van besmetting. ,,Er is dan ook ook geen sprake van het ruimen van dieren.‘’ Eerder op de dag zei de voorman van de ZLTO dat hij vreest dat de varkens moeten worden afgemaaktOok de buren vrezen hiervoor. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Dierenactivisten bezetten de boerderij in Boxtel en hielde daarbij de deur naar de stallen urenlang open. © Rob Engelaar

Mogelijk weken

Het belangrijkste is volgende de NVWA dat het risico op die eventuele besmetting zo laag mogelijk wordt gehouden. Een mogelijke oplossing is een aan- en afvoerverbod van enkele weken. Dat kan ook vanuit de boer zelf komen, die zelf verantwoordelijk is voor het beperken van eventuele risico's. ,,Daar is het bedrijf ook zelf bij gebaat. We spreken nu diverse opties door‘’, aldus de woordvoerder. Later vandaag hoopt ze meer duidelijkheid te hebben over de maatregelen. 

Activist Jonathan Loogman stelt overigens goed te hebben nagedacht over het meebrengen van ziekten. ,,Daarom hadden we biopakken aan. Niemand die binnen was, is de afgelopen maanden in aanraking gekomen met andere landdieren. Buiten katten en honden dan. En de meesten hebben hun laarzen ontsmet voor ze naar binnen gingen.‘’

Schone handen, schone haren

Het is de vraag of dat voldoende is. De NVWA twijfelt daaraan. Boeren nemen in principe strengere maatregelen, stelt onderzoeker Huisvesting en Welzijn Varkens van de Wageningen Universiteit Herman Vermeer. ,,Ik kom veel in stallen. Je moet dan vaak douchen, bedrijfskleding en laarzen aan, en meestel via één speciale ingang naar binnen‘’, beschrijft hij de geldende veiligheidsvoorschriften. ,,Je moet schone handen hebben, schone haren. Dan ben je in elk geval geen risico meer.‘’ 

Volgens Chretien Gielen van de varkenspraktijk in Oss zijn varkens gevoelig voor stress. ,,Honderd man in de stal betekent veel onbekend en onverwacht geluid. Actievoerders waren ook massaal aanwezig in de kraamstal. Juist daar is rust en regelmaat van het grootste belang. Als zeugen schrikken, en dat doen ze zeker bij zo’n invasie, proberen ze hun biggen te beschermen. In die consternatie en paniek worden biggen vertrapt. Daarbij is het heel belangrijk voor jonge biggen dat ze heel regelmatig drinken. Dat zoogproces is een complex samenspel tussen biggen en zeugen wat in alle rust plaats moet vinden. Dit wordt met zo’n massale aanwezigheid van mensen volledig verstoord. Een slechte zoogperiode heeft direct effect op de biggen. Meer diarree, ziektes en ook sterfte.”

Een compilatie van de acties, maandag in Boxtel:

  1. Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    ROSMALEN - In tegenstelling tot wat de politie zegt, heeft Joey D. naar eigen zeggen dinsdagmiddag niet geschoten. Dat heeft hij via sms aan zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers laten weten. Kuijpers heeft vanuit zijn kantoor in Amsterdam contact met zijn cliënt, die zich met een vuurwapen verschanst heeft in zijn huis in Rosmalen. Hij belandde volgens de politie in een vuurgevecht met agenten toen zij hem dinsdagmiddag probeerden te arresteren.