Volledig scherm
© ANP

Vooral in de West-Brabantse bouw minder WW-ers

BREDA - Vergeleken met een jaar geleden is het totaal aantal WW-uitkeringen in Brabant met 1.200 gezakt naar 65.700. Dat gaat percentueel sneller dan in de rest van Nederland.

Volgens het UWV komt dat vooral door een structurele daling van de werkloosheid in de Brabantse bouwnijverheid (min 5 %). Vooral sinds april dit jaar gaat het op dit vlak stukken beter. Een andere sector waarin het aantal banen aanzienlijk steeg is het onderwijs (4 % minder WW-uitkeringen).

Nadat de langdurige economische crisis in 2008 begin , herstelt die zich langzaam vanaf 2015. Dat is in tal van sectoren merkbaar, maar nu vooral ook in de bouw. Werklozen vinden nu weer vaak binnen een jaar een nieuwe baan en dat was de afgelopen jaren aanzienlijk minder. Van de bouwvakkers is nu 70 % binnen een jaar weer aan bak. Ter vergelijking: in de financiële dienstverlening is die score 40 %. Het probleem voor werknemers in de bouw en bijvoorbeeld ook de landbouw en de horeca is dat het seizoen nog steeds van grote invloed blijft en er niet een heel jaar rond werk is. Dat is bij andere beroepen minder het geval.

In Nederland zijn nu 420.000 mensen met WW. Van de 65.700 Brabanders is de helft ouder dan 50 jaar. Het UWV constateert dan met name veertigers weer makkelijker aan werk komen, niet alleen in de bouw en het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook in zorg en welzijn en het transport met zijn op- en overslag. Boven de 55 blijft het vrijwel zonder uitzondering lastig om een vaste baan te vinden.

In West-Brabant telt Breda de meeste WW-uitkeringen (4.871), maar hebben kleinere gemeenten als Roosendaal (2.303), Bergen op Zoom (2.240) relatief hogere werkloosheidscijfers. Steden als Oosterhout (1.489) en Etten-Leur (1.264) volgen.