Volledig scherm
Toename en afname bevolking in Brabant tot 2035. © Screenshot LocalFocus

Vooral bevolkingsgroei verwacht in steden Brabant, krimp in diverse kleinere gemeenten

kaartjeTILBURG - Ook in Noord-Brabant neemt tot 2035 vooral in de steden de bevolking toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Eindhoven gaat het om een toename van 16,4 procent, zo is de verwachting. In Breda gaat het om 10,8 procent, Tilburg groeit 9,8 procent en Den Bosch 8,6 procent. Ook in gemeenten als Helmond (11,8 procent), Oss (11 procent), Steenbergen (10.2 procent), Someren (10,9 procent) en Waalwijk (10,4 procent) is er sprake van groei.

Over het algemeen groeien gemeenten met minder inwoners en die wat verder van grote steden liggen, minder hard. Soms is er sprake van krimp. Bijvoorbeeld Haaren (5 procent), Landerd (4,2 procent) Hilvarenbeek (3 procent) kennen een behoorlijke afname. Voorbeelden van andere gemeenten met een voorspelde afname: Moerdijk, Woensdrecht, Alphen Chaam, Waalre en Geldrop-Mierlo.

  1. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

    De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.